WRC – Ράλι Κύπρος

Σημεία των καιρών

Ας το πιάσουμε αλλιώς. Το Ράλι Κύπρου πρωτομπήκε στο αγωνιστικό ημερολόγιο το 2000 και μέχρι το 2006 που διεξάχθηκε για τελευταία φορά αποτελούσε για πληρώματα και ομάδες μια πραγματική χωμάτινη δοκιμασία. Οι ειδικές διαδρομές του, σε δρόμους στενούς και με συνεχείς κλειστές στροφές, του έδωσαν τον χαρακτηρισμό του πιό αργού σε μέση ταχύτητα, αγώνα του Π.Π.Ρ. Ειδικά δε τις χρονιές που έλαβε χώρα καλοκαίρι, αποτέλεσε για τα πληρώματα, αγώνα υψηλών απαιτήσεων σε αντοχή και φυσική κατάσταση. Θα υπέθετε κανείς ότι με ανακούφiση θα γινόταν δεκτή η μεταφορά του αγώνα αρχές της άνοιξης με δροσούλα και όμορφη φύση πάνω στο βουνό…

petter_6

Η ολική επαναφορά του Ράλι Κύπρος πραγματοποιείται φέτος. Είναι ο πρώτος χωμάτινος της χρονιάς μετά την άσφαλτο και τον πάγο αντίστοιχα σε Ιρλανδία και Νορβηγία. Η ειδοποιός διαφορά του όμως με κάθε άλλη χρονιά και κάθε άλλο κλασσικό χωμάτινο ράλι είναι το γεγονός ότι αυτός θα είναι ο πρώτος μικτός αγώνας μετά το Ράλι του Σαν Ρέμο του 1996, δηλαδή θα περιλαμβάνει ειδικές διαδρομές καοι σε χώμα και σε άσφαλτο, γεγνός ικανό να χαρακτηρίσει τον αγώνα της Κύπρου τον πιο σημαδιακό των τελευταίων χρόνων. Οι αλλαγές των κανονισμών στην αρχή της χρονιάς επέτρεψαν στους διοργανωτές να τολμήσουν και να διοργανώσουν έναν ξεχωριστό αγώνα του οποίου η πρώτη ημέρα περιλαμβάνει ασφάλτινες, και οι υπόλοιπες δύο χωμάτινες ειδικές..

ot_a_2_climent_3

———————————————————————————————————————–

Διακτινισμός..

Όλα ήταν όμορφα, ειδυλιακα. Τα φώτα στον κήπο της βίλας, στην κορυφή του καταπράσινου λόφου, άναψαν ακριβώς με τη δύση του ήλιου πίσω από τα πανύψηλα χιονοσκεπή βουνά που συνέθεταν τον, αν μη τι άλλο, επιβλητικό ορίζοντα. Η κεφάτη παρέα, έχοντας αποδεσμευτεί πια από την επιβεβλημένη τυπικότητα του μεσημεριανού γεύματος, με την πάροδο της ώρας, ολοένα και δυνάμωνε την ένταση της παρουσίας της με κεφάτα ευφυολογήματα που ακολουθούνταν από τα δυνατά γέλια των γυναικών της παρέας, μία ευχάριστη ένταση που ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με το γαλήνιο γαλάζιο νερό της τεράστιας αχλαδόσχημης θερμαινόμενης πισίνας που δέσποζε στην πλαγιά.

Ήταν φανερό πως ο Διόνυσος είχε επιβάλει την κεφάτη παρουσία του μέσω του αλκοόλ που περιείχαν οι μποτίλιες με το περίφημο κρασί Βουργουνδίας το οποίο σερβιριζόταν αδιαλείπτως τις τελευταίες τρείς ώρες στα πάντα πρόθυμα να δεχθούν αυτό το γλυκό νέκταρ, ποτήρια των συνδαιτυμόνων. Μόνο οι άνδρες κατάφερναν να κρατούν λίγη από την συγκρατημένη τυπικότητα που επέβαλαν οι θέσεις τους, αλλά και οι ίδιοι ήταν φανερό πως προτιμούσαν να ξεφύγουν απόψε, τουλάχιστον, από όλα αυτά κάτι που πρόδιδαν και οι φανερά χαλαρωμένοι πια κόμποι στις γραβάτες τους.

Ο Άλμπερτ είχε και απόψε μεγάλα κέφια, ήταν και πάλι η ψυχή της παρέας και θα έλεγε κανείς ότι όλοι και, κυρίως, όλες κρέμονταν από τα χείλη του, καθώς η γλαφυρότητα με την οποία διηγούταν ιστορίες από το παρελθόν ήταν κάτι που τον έφερναν πάντα στο επίκεντρο της προσοχής. Γυρισμένοι προς το μέρος του, όλοι άκουγαν τώρα με απερίγραπτο κέφι τις διηγήσεις του ενώ ακριβώς απέναντί του καθόταν περισσότερο χυμένος είναι η αλήθεια πάνω στην πολυθρόνα, ο Γκέραρντ. Δεν επεδίωκε κάτι τέτοιο, αυτό είναι σίγουρο. Προτιμούσε κάτι τέτοιες ώρες να μη βρίσκεται στη γειτονιά, αποφεύγοντας να βλέπει την υπόλοιπη παρέα να αποθεώνει τον άσπονδο φίλο του. Τον θεωρούσε βαθιά μέσα του έναν κοιλαρά μεσήλικα, παραβλέποντας το γεγονός ότι αν εξαιρούσες το πρόσωπο οι δυο τους ήταν το ίδιο και το αυτό. Βυθισμένος στη σκέψη του, ταράχτηκε όταν άκουσε ξαφνικά μια γνώριμη γοητευτική φωνή: “Τα σπάει κι απόψε ο φίλος σου” .

Γύρισε το κεφάλι του και είδε Εκείνη να κάθεται στο μπράτσο της πολυθρόνας του κοιτώντας ωστόσο προς το μέρος του Άλμπερτ. Ναι ο άτιμος, το έχει μέσα τουαπάντησε και αμέσως το μετάνιωσε. “Να πάρει, πάντα η ίδια ιστορία. Μα τι παθαίνω όταν με πλησιάζει αυτό το πλάσμα, δε βρίσκω ποτέ κάτι έξυπνο να πω. Αυτή τη φορά όμως πρέπει..πρέπει να κερδίσω τις εντυπώσεις από τον αντιπαθέστατο τον Άλμπερτ”.

Ο αντίζηλός του τελείωνε την αφήγησή του μέσα σε αποθέωση: “Και το καλύτερο είναι ότι ακόμα δεν έχουμε αποφασίσει, και του χρόνου οι ομάδες δεν ξέρουν ούτε σε πόσους αγώνες θα τρέξουν, ούτε με τί αυτοκίνητα θα τρέξουν ” και ένα ποτάμι γέλιου κατέκλυσε και πάλι το χώρο.

Τώρα είναι η ευκαιρία μου σκέφτηκε, θα την καταπλήξω, θα τη γοητεύσω, θα τον ξεσκίσω το μπινέ !” , σκέφτηκε, και με το που καταλάγιασαν λίγο τα γέλια μάζεψε όλη τη δύναμή του και με στεντόρια φωνή είπε σχεδόν φωναχτά: “Κι όμως, Άλμπερτ το καλύτερο, το κορυφαίο το colpo grosso με το οποίο θα καταπλήξουμε, δεν το έχει σκεφτεί κανείς!”

Τί εννοείς φίλε μου;“ αποκρίθηκε ο Άλμπερτ με περιέργεια, ενώ ταυτόχρονα όλοι γύρισαν προς το μέρος του Γκέραρντ προσμένοντας την ατάκα που τους υποσχέθηκε η παρέμβασή του. Τώρα πια δε μπορούσε να κάνει πίσω. Όλοι αυτόν περίμεναν. “Για τη Ματίλντα” σκέφτηκε και μαζεύοντας όλο του το κουράγιο εποκρίθηκε: “Όπως ξέρετε όλοι, μόνο ένας τύπος ελαστικών επιτρέπεται σε κάθε αγώνα, για λόγους κόστους και καλά. Ε, λοιπόν θα τους βάλουμε να τρέξουν ΟΛΟ το ράλι Κύπρου με χωμάτινα λάστιχα! Και την ασφάλτινη μέρα με χωμάτινες ρυθμίσεις, χωμάτινα λάστιχα, χωμάτινες αναρτήσεις, ΧΩΜΑΤΙΝΑ ΟΛΑ!!” και συνέχισε σχεδόν τσιρίζοντας “ΤΟ ΦΑΝΤΑΖΕΣΤΕ ΝΑ ΒΡΕΞΕΙ ΚΙΟΛΑΣ ΤΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ, ΜΕ ΧΩΜΑΤΙΝΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΣΦΑΛΤΟ; ΧΑΧΑΧΑ!!”.

Μια στιγμή σιγής και μετά ο Άλμπερτ λύθηκε στα γέλια δίνοντας το έναυσμα σε όλη την παρέα για ένα καινούριο γύρο χαχανητών. Ο Γκέραρντ φουσκωμένος από υπερηφάνεια ακολούθησε πιο αποστασιοποιημένα, ρίχνοντας κλεφτές ματιές και προς το μέρος Εκείνης. Δεν πρόλαβαν όμως οι ματιές τους να συναντηθούν καθώς το βλέμμα της τράβηξε και πάλι ο Άλμπερτ που μέσα σε όλη αυτή τη φασαρία και ανάμεσα σε πνηχτά γέλια, είπε σχεδόν φωνάζοντας “Φοβερό!, φοβερό! ΧΑΧΑΧΑ! Έπρεπε να το σκεφτείς ένα μήνα πριν να τους βάζαμε να τρέξουν στη Νορβηγία με ασφάλτινα!! εκεί να δεις ΘΕΑΜΑ, ΧΑΧΑΧΑ!!, ή όταν ζούσε ο Μακρέι, να βάζαμε το μακαρίτη να τρέχει και να μη φτάνει !! ΧΑΧΑ!!!, έπρεπε να το σκεφτόσουνα…”

Με το τελευταίο αυτό κρεσέντο του Άλμπερτ ο έλεγχος είχε πια χαθεί, ορισμένοι οριζοντιωμένοι στο έδαφος χτυπιούνταν από τα γέλια, ενώ ο άμοιρος Γκέραρντ για ακόμη μια φορά βυθιζόταν στο νεφελώδη του κόσμο, προσπαθώντας να κρατήσει τα προσχήματα με ένα παγωμένο χαμόγελο..

Τα φώτα στην κορυφή του λόφου από μακρυά έδειχναν να τρεμοπαίζουν. Τα χρώματα που θύμιζαν ημέρα είχαν πια χαθεί και η νύχτα κατακτούσε το χώρο που της αναλογούσε πάνω στον ουρανό..

———————————————————————————————————————–

Τί θα δούμε..

Η πρώτη μέρα, η ασφάλτινη, αναμένεται να είναι από τις πιο εντυπωσιακές που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, και σίγουρα από τις πιο συναρπαστικές στην ιστορία του WRC σε ασφάλτινες επιφάνειες. Ο τρόπος αντιμετώπισης των ιδιαίτερων συνθηκών και του στησήματος των αγωνιστικών επιβάλει παντηλίκι και συνεπώς θέαμα.

hirvonen2

Όλα αυτά μέχρι να βρέξει – κάτι πολύ πιθανό – οπότε τα πράγματα ίσως γίνουν ανεξέλεγκτα, ακόμα και για τα κορυφαία πληρώματα. Εκτιμώντας ακόμα περισσότερο τους οδηγούς και συνοδηγούς – πειραματόζωα, που πιθανώς να παίξουν κορώνα-γράμματα σε τέτοιες συνθήκες, αυτό που σώζει λίγο τα πράγματα είναι οι χαμηλές, σε σχέση με τα υπόλοιπα ράλι, μ.ω. ταχύτητες στις ε.δ.

Η δεύτερη και η τρίτη ημέρα είναι οι κλασσικές στενές, αργές και ενίοτε σκληρές ειδικές που χαρακτηρίζουν από τα προηγούμενα χρόνια τον αγώνα.

Φαβορί ουσιαστικά δεν υπάρχει στον αγώνα (πέρα από το τυπικό μόνιμο φαβορί παντού και πάντα Loeb).Τα δεδομένα οδηγούν στο ότι δε θα είναι έκπληξη ό,τι και αν συμβεί.

cyprus_rally_2006

Όσον αφορά το στοίχημα, εννοείται ότι δεν ποντάρουμε τίποτα, ή ένα ελάχιστο ποσό και μόνο για τη χαρά του αγώνα στο 15,00 για νίκη του Sordo ή λόγω εμπειρίας στο 6,00 για τερματισμό στην τριάδα του Peter Solberg.

Αυτό που σίγουρα αξίζει, είναι να παρακολουθήσουμε έναν από τους πιο ξεχωριστούς αγώνες των τελευταίων ετών στο WRC με την ευχή να πάνε όλα καλά

pl_a_22_arai_2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *