Do it like Stabæk !!!

***Update 01/11/2008, 10:30′

Όλες οι στήλες στην θέση τους, ενώ τα SP θα ανανεώνονται διαρκώς μέρα-νύχτα με ότι νέο προκύπτει …

Καλησπέρα από το πλέον λευκό Οσλο.

Τα χιονια έφτασαν και με την άφιξη τους σήμανε και η λήξη των φετινών πρωταθλημάτων στην Νορβηγία. Ο τελυταίος γύρος της Τιπελιγκαεν και Αντεκολιγκαεν είναι προ των πυλών και το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο στην ουρα των βαθμολογιών.

Η πλέον καλύτερη ομάδα τής Σκανδιναβίας φέτος, Σταμπεκ σήκωσε με πανηγυρικό τρόπο το βαρύτιμο τρόπαιο του νορβηγικού πρωταθλήματος διαλύοντας την αδιάθετη Βολερενγκα με 6-2 στο γήπεδο της. Ακολούθησε ολονύκτιο party και πανηγυρισμοί που κράτησαν έως νωρίς το πρωί οποτε και παίκτες, προπονητές και διοικούντες κατέκλυσαν τα νυχτερινά μαγαζιά του Οσλο για να γιορτάσουν με σαμπάνια και πούρα (καπνίζοντας τα έξω φυσικά καθώς απαγορεύεται το το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους). Μια αξια αν μη τι άλλο κατάκτηση του πρωταθλήματος συνδυάζεται με την ανέγερση του πανέμορφου Τελενουρ Αρενα όπου η Σταμπεκ θα αγωνίζεται από του χρόνου. Αυτή η ομάδα που πλέον αποτελεί υπόδειγμα σκληρής δουλειάς, καλής χημείας μεταξύ παικτών-προπονητή και διοίκησης αλλα και επιθυμια για επιθετικο και συναμα θεαματικο ποδοσφαιρο. Η επιτυχία αυτή και η σταθερότητα που η Σταμπεκ έχει δείξει τα τελευταία χρονια αποτελεί πηγή εμπνεύσης για πολλές μικρομεσαίες ομάδες που προσπαθούν για το κάτι παραπάνω κάθε χρονια.

Όλα αυτά γινόντουσαν από την μια μεριά των συνόρων του Οσλο καθώς από την άλλη μεριά των συνόρων μια άλλη ιστορική ομάδα, η Λιλεστρεμ έπαιζε την τύχη της κορόνα γράμματα στο γήπεδο της κόντρα σε μια θρυλική ομάδα της Σκανδιναβίας, την Ρουσενμποργκ. Ο Χενινγκ Μπεργκ εσπευσμένα κάθισε στο τιμόνι της ομάδας για τα τελευταία δυο παιχνίδια για να περάσει τον αέρα του νικητή στους παίκτες και ουσιαστικά να την σώσει. Πράγμα το οποιο και έκανε με επιτυχία εάν αναλογιστεί κάποιος πως η Λιλεστρεμ γύρισε το παιχνίδι και μάλιστα κέρδισε στο τέλος με 4-2. Πράγμα που είχα τονίσει εδώ και πολύ καιρό … ότι η Λιλεστρεμ δεν θα μπορούσε ποτε να πέσει από την κατηγορια.

Στην ουρα όμως τα πράγματα δεν άλλαξαν και πολύ καθώς δυο ομάδες παλεύουν μέχρι τέλους για την προνομιούχο προτελευταία θέση που οδηγεί σε παιχνίδια μπαράζ με την τέταρτη ομάδα από την Αντεκολιγκαεν. Η Ολεσουντ (παιχνίδι το οποιο παρακολούθησα) δεν απείλησε σοβαρά ούτε μια φορα την Λιν που απλά έκανε ένα νορμαλ παιχνίδι χωρίς να πιάσει την μεγάλη απόδοση. Η ήττα ήρθε με 3-0 και ο Κιετιλ Ρεκνταλ να μην μπορεί για ακόμη μια φορα να κερδίσει την Λιν είτε σαν προπονητής της Βολερενγκα παλιότερα είτε σαν προπονητής της Ολεσουντ.

Η άλλη δεύτερη χειρότερη ομάδα, η Χαμ Καμ δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα απολύτως κόντρα στην Βικινγκ στο Σταβανγκερ και έχασε με κάτω τα χερια 3-0. Όπως δειχνουν τα πράγματα η Χαμ Καμ θα πέσει αυτόματα αυτή την χρονια καθώς τα σημάδια που έχει δείξει όλη την χρονια είναι αν μη τι αλλο απογοητευτικά για το επίπεδο της Τιπελιγκαεν.

Στα αλλα παιχνίδια απλά να αναφερθώ ενδεικτικά και να πω πως η Φρεντρικσταντ συνέχισε την πόλη καλή πορεία που έχει από τον ερχομό στο πάγκο της του Αντερς Γκρενχαγκεν πριν από δυο χρονια. Κύπελλο πέρυσι και δεύτερη θέση φέτος.

Η περυσινή πρωταθλήτρια Μπράν θέλει να βάλει στο ντουλάπι του παρελθόντος την φετινή κάκιστη χρονια που είχε κοιτάζοντας με αισιοδοξία το μέλλον μετά και την εξαναγκασμού παραίτηση του Μονς Ιβαρ Μιέλντε φέροντας μια ισοπαλία με 1-1 στο γήπεδο της με την Τρουμσε.

Μια Τρουμσε που αποτέλεσε την άλλη σταθερή αξια του φετινού πρωταθλήματος μαζί με Φρεντρικσταντ και Σταμπεκ και που επίσης θα πρέπει να ψάξει για νέο τιμονιέρη για την ερχόμενη χρονια μετά την παραίτηση του Στέιναρ Νιλσεν. Με βάση τις δηλώσεις του η η ομάδα δεν καλύπτει τις δικες του φιλοδοξίες που επιθυμεί να πρωταγωνιστεί με τις ομάδες που καθοδηγεί-προπονεί. Φήμες λένε πως θα ανάλαυει την Μπράν.

Καλή χρονια έκανε επίσης και η Μπουντε Γκλιμτ. Αν και ερχόμενη από την Αντεκολιγακεν έδειξε γερο στομάχι στην έδρα της κυρίως και δυσκόλεψε όλες τις ομάδες του πρωταθλήματος και κάνοντας αρκετές ζημιες.

Αντίθετα νορμαλ χρονια έκανε η Λιν των χιλίων-δυο οικονομικών προβλημάτων και η Μόλντε. Που έκαναν τα δικά τους δυνατά παιχνίδια ανά περιόδους και διέσυραν ομάδες ανάλογα με τα κέφια τους.

Στην Αντεκολιγκαεν θα γίνει η μεγάλη μάχη την τελευταία αγωνιστική για το ποια ομάδα θα κατακτήσει την τεταρτη προνομιούχο θέση για τα μπαράζ με την προτελευταία ομάδα από την Τιπελιγκαεν. Πάντως οι ομάδες που όλοι πάνω κάτω περίμεναν να ανεβούν κατηγορια το κάνουν και με το παραπάνω. Οντ Γκρενλαντ, Σαντεφιουρ και Σταρτ ανεβαίνουν αυτόματα στην Τιπελιγκαεν. Απλά μας απομένει η τεταρτη ομάδα.

Σογκνταλ και Χενεφος λοιπόν θα τα δώσουν όλα.
Κατά την άποψη μου η Χενεφος έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα καθώς η σχέση της με την αντίπαλο της την τελευταία αγωνιστική είναι αν μη τι άλλο παραπάνω από φιλική. Γιατί το λέω αυτό? Για όσους δεν θυμούνται ο Αρνε Ντόκεν πλέον αθλητικός διευθυντής της Σαντέφιουρ έτρωγε το ψωμί του και όχι μονο στην Χενεφος για αρκετό καιρό. Ο Ντόκεν είναι από το Ντράμεν πολη της επαρχίας Μπουσκερουντ που έχει τρεις γνωστες ομάδες, την Χενεφος, Κονγκσβινγκερ και Στρεμσγκουντσετ. Οι σχέσεις του με ιθύνοντες του ποδόσφαιρου αυτών των ομάδων είναι πολύ καλές. Προσωπικά πιστεύω ακράδαντα πως η Σαντεφιουρ θα κάνει το δωράκι στην Χενεφος. Τώρα εάν η Σογκνταλ χάσει η κερδίσει το δικό της παιχνίδι είναι άλλο θέμα. Τα οικονομικά κέρδη των δυο ομάδων είναι ίδια είτε αυτή είναι τέταρτη η πέμπτη θέση και ανέρχονται γύρο στα 350.000 ευρω χρήματα τα οποια προέρχονται από την ομοσπονδία μέσω. Το συνολικό ποσο που οι ομάδες της Αντεκολιγκαεν ανέρχεται στα 5.000.000 ευρω.


Τώρα κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ στα στοιχηματικα δρώμενα και τα σημεία στα οποια θα είναι τα τελευταία για φέτος από Νορβηγία.

Πρώτο και καλύτερο σημείο λόγο απόδοσης πρώτα από όλα το 2 της Σταμπεκ. Πολλοί θα σκεφτούν μα καλά η Σταμπεκ έχει καθαρίσει το πρωτάθλημα, το γιόρταζε κιόλας στο γήπεδο της, από που και ως που το διπλο αυτο? Πρώτα από όλα να σας πω πως διαιτητής της αναμετρισης αυτής είναι ο κύριος Κιετιλ Σαλεν που του έχω κάνει και ειδικό αφιέρωμα στο παρελθόν. Ο κύριος αυτός έχει φέρει φέτος τα πιο παράξενα αποτέλεσμα και για μένα είναι η πιο βρώμικη σφυρίχτρα των πρωταθλημάτων. Δευτερων η Τρουμσε δεν έχει τα οικονομικά προσόντα και τις φιλοδοξίες για να κρατήσει την τρίτη θέση. Εδώ είχε την ευκαιρία να πάρει πρωτάθλημα και δεν το έκανε … αναγκάζοντας φυσικά το Στέιναρ Νιλσεν να μην αντέξει άλλο τα σφιγμένα λουριά και να παραιτηθεί. Οι ομάδες που κυνηγάνε την τρίτη θέση, Rosenborg και Viking έχουν ξοδέψει πολλά λεφτά για να μην κυνηγήσουν την τρίτη θέση που οδηγεί στο UEFA. Είμαι της άποψης πως η Τρουμσε δεν είναι επιθυμητή στην τριάδα και για αυτό προτείνω Σταμπεκ για να κλείσει την σαιζόν με στυλ παίρνοντας συγχρόνως πίσω το αίμα για την μοναδική εντός έδρας ήττα από την Τρουμσε.

Δεύτερο σημείο θα κατεβω λίγο πιο νότια και θα κάνω στάση στο Κολορ Στάντιον. Εκεί όπου η Ολεσουντ παίζει για ένα και μονο σημείο. Το λέω αυτό καθώς η νοοτροπία και το παρελθόν του Κιετιλ Ρεκνταλ δεν μας αφήνει αλλα περιθώρια. ’Αλλωστε με την εικόνα που παρουσίασε η Ολεσουντ στο Ουλεβολ Στάντιον την προηγουμενη βδομάδα έδειχνε πως επιθυμεί να τα παίξει όλα για όλα στο γήπεδο της την τελευταία αγωνιστική. Η Ολεσουντ καπαρώνει την προτελευταία θέση με καθαρή νικη δικη της. Με ισοπαλία επίσης αλλα τότε θα χρειαστεί την βοήθεια της γειτόνισσας Μόλντε κόντρα στην Χαμ Καμ έτσι ώστε να μην χάσει. Αλλα δεν είμαι της άποψης πως ο Ρεκνταλ θα ρισκάρει… Η Λιλεστρεμ άλλωστε σώθηκε και μαθηματικά πλέον και η βόλτα στο Ολεσουντ μονο σαν αγγαρεία μπορεί να αντιμετωπιστεί. Εξάλλου όλοι επιθυμούν να αφήσουν πίσω αυτή την χρονια όσο το γρηγορότερο δυνατών. 1 εδώ.

Στο παιχνίδι ανάμεσα στην Βικινγκ και την Στρεμσγκουντσετ υπάρχει η μοναδική ιδιαιτεροτητα ότι ο νυν βοηθός προπονητή της Βικιγνκ, Γκουναρ Χαλε είναι υποψήφιος για βοηθός του Ρονι Ντειλα στην Στρεμσγκουνστετ από την νέα χρονια. Ο ίδιος δεν επιθυμεί να πει κάτι για το θέμα πριν το παιχνίδι. Αυτό είναι ένα παιχνίδι που έχει σήμασια μονο για την Βικινγκ που περιμένει την Ρουσενμποργκ με την Μπουντε Γκλιμτ να φέρουν ισοπαλία.

’Αλλη μια έκπληξη θα κυνηγήσω και δεν είναι άλλη από την κόντρα στην Χαμ Καμ. Ο λόγος είναι απλός και έχει να κάνει με την αγωνιστική συμπεριφορά της Μόλντε. Την έχω παρακολουθήσει 3 φορες φέτος από κοντά ομόλογο πως είναι πολύ δυνατή στην αντεπίθεση. Η Χαμ Καμ θα πιέσει σίγουρα από την αρχή και θα πιέσει ψιλά πράγμα που ευνοεί τους φορμαρισμένους επιθετικούς της Μόλντε. Αλλα επίσης ας μην ξεχναμε και το επεισόδιο που είχε ο αρχηγός της Μόλντε, Μαγκνε Χουσετπριν δυο χρονια στο Μπρισκεμπι όταν και παρακολούθησε ένα παιχνίδι της Χαμ Καμ με την Μόλντε και πάλι από την εξέδρα και του επιτέθηκαν διάφοροι. Ήρθε η ώρα για pay back? Ας το ελπισουμε για να πληρωθούμε και εμείς ένα παχουλό διπλό.

Βολερενγκα και Μπράν θα παίξουν για την φανέλα και μονο. Το παιχνίδι αυτό είναι είναι πολύ καλο τεστ για την Βολερενγκα πριν από τον τελικό κυπέλλου στις 9. Σεπτέμβρη με την Σταμπεκ. Ας μην ξεχνάμε πως καθόλη την χρονια φέτος ο μοναδικός στόχος της ομάδας του Οσλο είναι και παραμένει το κύπελλο. Το παιχνίδι αυτό όμως παρόλο που δεν κρίνει πρωτάθλημα φέτος έχει τις ιδιατερότητες του και η αντιπαλότητα των δυο πόλεων παραμένει ζωντανή. Οι δυο ομάδες that a δώσουν όλα και είμαι της άποψης πως η έδρα θα παίξει τον ρολο της εδώ. Εκτος και αν ο ΜΑρτιν ’Αντρεσεν κάνει κανένα μαγικό και δωρίσει το παιχνίδι στην πρώην ομάδα και τον πρώην προπονητή, Μονς Ιβαρ Μιέλντε μιας και είναι το τελευταίο του παιχνίδι στον πάγκο της Μπράν… Είδωμεν.

Φρεντρικσταντ- Λιν, δεν μας πολύ ενδιαφέρει το παιχνίδι αυτό αλλα η έδρα θα παίξει σημαντικό ρολο λόγο ιδιοσυγκρασίας των κατοίκων της Φρεντρικσταντ και του τρόπου σκέψης που έχουν…ειδικά όταν μιλάμε γι ατήν ομάδα της πόλης τους.

Σαν μια σύνοψη και σαν κάλυψη των παραπάνω σημείων που προτείνω θα σας προέτρεπα να έχετε υπόψιν και τα εξής σκορακια.
Ολεσουντ – Λιλεστρεμ 2-2, Χαμ Καμ – Μόλντε 2-2, Ρουσενμποργκ – Γκλιμτ 2-1, Φρεντρικσταντ – Λιν 2-1, Βολερενγκα – Μπραν 1-1, Στρεμσγκουντσετ – Βκινγκ 1-2 και Τρουμσε – Σταμπεκ 1-2.

Παιχνίδια από την Αντεκολιγκαεν : Εγώ πάντως ξεχωρίζω τις νίκες των: Χένεφος, Μπρινέ, Start, Οντ Γκρενλαντ, Νιμπεργκσουντ και Νικη της Αλτα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *