Το γαϊτανάκι των προπονητών

Αλλαγές στις θέσεις των προπονητών γίνονται αυτόν τον καιρό στην Νορβηγία και κυρίως στις ομάδες της Τιπελιγκάεν.

icon1

Ο Τούρ Ούλε Σκούλερουντ παραιτήθηκε και έτσι το προπονητικό δίδυμο και το μοντέλο Αντρέσεν-Σκούλερουντ πήρε τέλος. Ένα μοντέλο το οποιο δεν δούλεψε ουσιαστικά και παρουσίασε πολλά προβλήματα στην πορεία. Την μεγαλύτερη δυσκολία την αντιμετώπισαν οι ίδιοι οι παίκτες καθώς ποτε δεν μπόρεσαν να συνηθίσουν το γεγονός πως έχουν 2 ηγέτες να τους καθοδηγούν.

Μετά τα πολύ άσχημα αποτελέσματα και τις συνεχόμενες ήττες η Βολερένγκα πλέον πρέπει να σηκώσει κεφάλι και να σώσει την χρονια. Το σωσίβιο της φέτος, όπως και πέρυσι, είναι το κύπελλο. Ένας θεσμός με ιστορία και μεγάλη βαρύτητα στην Νορβηγία. Από εδώ και μπρός λοιπόν και με βάση το γεγονός ότι ο ίδιος είναι τραυματίας η απόλυτη ευθύνη είναι στους δικούς του ωμους. Το πείραμα έλαβε τέλος όμως ο Μάρτιν έχει τις πλάτες των μεγιστάνων Γιούν Φρέντρικσεν (ο πλουσιότερος Νορβηγος με Κυπριακή υπηκοότητα) και Τούρ Όλε Τρείμ. Όχι μονο ψυχολογική στήριξη αλλα έμπρακτη και με ένα πακέτο 10 εκατ. κορόνες (200.000 ευρω) να ενισχύσει την ομάδα με μεταγραφές.

Οι περισσότεροι από τους αναλυτές, δημοσιογράφους και ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στην ομάδα είναι της άποψης πως η νέα αυτή κατάσταση έχει τα πλεονεκτήματα της αλλα και τα μειονεκτήματα της.

Τα θετικά είναι:

  • Ο Μάρτιν είναι πλέον το μοναδικό αφεντικό και έφτασε ο καιρός να αποδείξει το αρχηγιλίκι που κουβαλάει μέσα του.
  • Έχει την στήριξη των μεγάλων αφεντικών με τις τεράστιες οικονομικές πλάτες.
  • Ο Μάρτιν έχει την ευκαιρία να συνηθίσει τον πάγκο λόγο τραυματισμού αλλα και ότι τα χρονια περνάνε και σιγά σιγά να αφιερωθεί στον νέο του ρολο.
  • Οι παίκτες γνωρίζουν πλέον ότι θα καθοδηγούνται από έναν και μονο προπονητή.

Τα αρνητικά:

  • Η έλλειψη εμπιστοσύνης από παίκτες που δεν χώνευαν τον ίδιο από την αρχή.
  • Η μειωμένη εμπιστοσύνη της διοίκησις στις δυνατότητες του Μάρτιν να διοικήσει σωστά την ομάδα.
  • Το γεγονός ότι και ο ίδιος ήθελε να παραιτηθεί αλλα τα μεγάλα αφεντικά τον σταμάτησαν πριν την “έξοδο”.
  • Η ομάδα έχασε έναν πολύ καλο προπονητή (Σκούλερουντ), κυρίως στις προπονήσεις και το στήσιμο ομάδας.

Απομένει λοιπόν να δούμε στην πραγματικότητα τι θα πράξει ο ίδιος.  Η άποψη μου είναι, και γνωρίζοντας τον χαρακτήρα του, ότι ο Μάρτιν νιώθει πλέον στήριξη από εκεί που την περίμενε τόσο καιρό. Ο χαρακτήρας του αλλα και το γεγονός ότι ο ίδιος δεν θα παίξει μπάλα, το οποιο ήταν μειονέκτημα για την ομάδα καθώς η αγωνιστική του προσφορα δεν είναι η αναμενόμενη, θα αντιστρέψουν το κλίμα και πλέον το ψυχολογικό-kick θα οδηγήσει την ομάδα σε νίκες από εδώ και μπρός. Απομένει να το δούμε στην πράξη.

Τώρα η άλλη κίνηση που γίνετε είναι η πρόσληψη του Τόμ Νούρλι από τη Φρέντρικσταντ. Μια κίνηση που μπορεί να γίνει εφόσον η Φρέντρικσταντ πληρώσει τη ρήτρα των 500.000 κορόνες (60.000 euro) και ο ίδιος αποδεσμευτεί από τη Κονγκσβίνγκερ. Οι απόψεις διχάζονται για το εάν το γεγονός αυτό θα ωφελήσει την ομάδα η όχι. Το πρόβλημα είναι ο εκρηκτικός χαρακτήρας του Τόμ που έχει στιγματίσει όλες τις ομάδες από τις οποιες έχει περάσει. Το γεγονός ότι οι παίκτες γνωρίζονται σχεδόν ολιό μεταξύ τους, η δυσφορία αυτή έχει περάσει σε όλες τις ομάδες και με το άκουσμα του ονόματος του Τόμ δεν ήταν λίγοι από τους παίκτες της Φρέντρικσταντ που μάζεψαν τα χείλη τους σε ερωτήσεις εάν πιστεύουν ότι ο ερχομός του Τόμ θα βοηθήσει. Μάλιστα η δυσφορία αυτή από πρώην παίκτες οι οποιοι έχουν παίξει για τον Τόμ εκφράστηκε και μέσω της ιντερνετικής κοινότητας Facebook. Ο αμυντικός της Στάρτ, Γιέσπερ Ματίσεν έγραψε λοιπόν : “ Μην κανεις κάτι χαζό Φρέντρικσταντ, θα το μετανοιώσετε στην πορεία…”.

Να σας θυμίσω στο σημείο αυτό πως ο πρώτος προπονητής της Φρέντρικσταντ, Αντέρς Γκρένχαγκεν είναι εκτος γηπέδων με αναρρωτική άδεια πολύ καιρό τώρα (Τον Μάρτιο έκανε εγχείριση) λόγω προβλημάτων μετά την εγχείριση προστάτη που έχει κάνει. Εκ τότε γύρισε για λίγα παιχνίδια αλλα και πάλι αποχώρησε από τα γήπεδα με τον Τόμ Φρέντυ Άουνε, έως τότε βοηθός του να αναλαμβάνει την ομάδα. Το γεγονός αυτό έχει κοστίσει στη Φρέντρικσταντ που πλέον βρίσκετε στη ζώνη υποβιβασμού.

Ο Τούρ Ούλε Σκούλερουντ όμως ενδέχεται σε περίπτωση που ο Τόμ Νούρλι αναλάβει και επίσημα την Φρέντρικσταντ να αναλάβει χρέη προπονητή στη Κόνγκσβινγκερ και εκεί θα αποδείξει πολλά και θα κλείσει στόματα σε όσους τον “κατηγορούν” πως δεν διαθέτει ισχυρό χαρακτήρα έτσι ώστε να διοίκηση μια ομάδα.

Τώρα στα του στοιχήματος και με νωπή στη μνήμη μου τις αποτυχημένες προτάσεις την περασμένη αγωνιστική. Ακόμα και η Λιν κέρδισε stormtrooper photo funμετά από 18 αγωνιστικές για να καταλάβετε τι πάθαμε …

Τώρα στα της νέας αγωνιστικής και με τις προκείμενες αλλαγές που γίνονται.

Η προϊστορία δείχνει ότι όταν η Βολερένγκα κερδίζει εκτος έδρας τη Μόλντε τότε την κερδίζει και εντός. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τη Μόλντε, πράγμα το οποιο συνέβη και πέρυσι με την φιλοξενούμενη να κερδίζει και τα δυο παιχνίδια. Όμως στην κατάσταση που βρίσκονται οι δυο ομάδες η νίκη για τη Βολερένγκα σημαίνει τα πάντα ενώ μια ήττα για τη Μόλντε απολύτως τίποτα καθώς το πρωτάθλημα πλέον έχει χαθεί. Δυνατό σημείο και με μεγάλη τύχη.

Με βάση την κοιλια την οποια έχει κάνει η Όλεσουντ τις τελευταίες αγωνιστικές, το παιχνίδι κόντρα στη Γκλίμτ είναι η χρυσή ευκαιρία για επιστροφή στις νίκες και μάλιστα εντός έδρας. Εάν συνδυάσουμε το γεγονός αυτό με τις δηλώσεις του Κόρε Ινγκεμπρινγκτσέν, προπονητής της Γκλίμτ, ότι η ομάδα του εάν θέλει να σωθεί τότε πρέπει να στηριχθεί στα εντός έδρας παιχνίδια, ο άσσος αυτός δεν μπορεί να χαθεί.

Μια κουρασμένη Τρούμσε θα βρει μπροστά της η Φρεντρικστάντ λόγω των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της αντιπαλου κόντρα στη Αθλέτικ Μπιλμπάο. Όμως τα νερά είναι αρκετά θολά καθώς για το εάν ο Τόμ Νούρλι θα προσληφθεί η όχι θα κριθεί σήμερα Πέμπτη με βάση τα λεγόμενα της διοίκησις. Όμως στο ποδόσφαιρο υπάρχει αυτή η τάση με τους βοηθούς που έχουν αναλάβει ρολο προπονητή να κερδίζουν παιχνίδια πριν αναλάβει ο νέος προπονητής. Λέω να την ακολουθήσουμε είτε στο Χ είτε στο 2 αν και η προϊστορία είναι κατά της επιλογής αυτής.

Εφόσον ο Τόμ Νούρλι αποχωρήσει από τη Κονσβινγκέρ τότε θα το κάνει με στιλ και φεύγοντας με το κεφάλι ψιλά κερδίζοντας κόντρα στη Άλτα που κάνει ξεσπάσματα πολλά φέτος. Αρκετά χαμηλός άσσος αλλα αξίζει το ποντάρισμα.

Είμαι της άποψης πως η Χένεφος δεν είναι έτοιμη για άνοδο και ότι ούτε μπορεί να το διεκδικήσει με απευθείας άνοδο βγαίνοντας πρώτη στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Γνωρίζοντας επίσης ότι η Χαουγκεσούντ διαθέσει μια πολύ καλή έδρα και μάλιστα με μια ομάδα που έφτασε στον τελικό του κυπέλλου πριν δυο χρονια νιώθω πιο σίγουρος για τον άσσο παρα για το διπλό. Βεβαια κάπου εκεί παραμονεύει το Χ και με βάση ότι παίζει η δεύτερη καλύτερη έδρα κόντρα στην  καλύτερη εκτος έδρας ομάδα. Θα πάμε στον άσσο εδώ.

Εχούμε και λέμε.
Βόλερενγκα – Μόλντε 1
Όλεσουντ – Μπούντε Γκλίμτ 1
Τρόυμσε – Φρέντρικσταντ Χ (2)
Κόνγσβινγκερ – Άλτα 1
Χάουγκεσουντ – Χένεφος 1

Καλά κέρδη σε όλους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *