WRC – Αργεντινή

 

Επιστροφή λοιπόν στο υπερθέαμα του WRC, μετά μια αναγκαία ανάπαυλα λόγω έργων στο a-bet.info. Χάσαμε βέβαια έναν αγώνα (αυτόν της Πορτογαλίας), αλλά το a-bet πιο όμορφο από ποτέ , πατάει γκάζι για το επόμενο ράλι που σίγουρα θα μας αποζημιώσει.

 

alt

 

Αλλάζοντας ήπειρο και ημισφαίριο, το WRC μας ταξιδεύει στην Αργεντινή, όπου εν μέσω φθινοπώρου θα φιλοξενηθεί ο 5ος αγώνας του πρωταθλήματος. Το ποδόσφαιρο μπορεί να είναι μέσα στο αίμα των αργεντίνων, αλλά το ράλι της πατρίδας τους είναι γι’ αυτούς εθνική υπόθεση που φτάνει στα όρια της λατρείας.

Πρόκειται για ένα χωμάτινο αγώνα, με χαρακτηριστικά που τον κάνουν την πιο πολυσύνθετη δοκιμασία για τους συμμετέχοντες:

 

Εκπληκτικά flat out κομμάτια πάνω σε αμμώδες μαλακό χώμα στα βοσκοτόπια, που συνοδεύονται από εντυπωσιακά άλματα.

 

{youtube}YjWi-jkLBUs{/youtube}

 

Ακολουθούν πιο φυλαγμένες, ενίοτε και σκληρές ειδικές διαδρομές που σκαρφαλώνουν στα 2000m υψόμετρο, κόβοντας από τους κινητήρες των αυτοκινήτων σημαντικό μέρος της ισχύος τους, λόγω της αραιότερης ατμόσφαιρας. Εκεί ψηλά, και η ξακουστή ειδική διαδρομή του el Condor και το πέρασμα από σεληνιακά, σχεδόν απόκοσμα τοπία ανάμεσα σε γυμνά βράχια μέσα από ομίχλη, ακόμα και χιόνι τις χρονιές που ο αγώνας γινόταν αρχές χειμώνα.

 

 

alt

 

 

Τα περίφημα περάσματα μέσα από τρεχούμενα ποτάμια με τέρμα γκάζι για να μη χαθεί χρόνος, με τους ενθουσιώδεις θεατές να κάθονται ακριβώς στην έξοδο για να “μαζέψουν” μια υγρή παγωμένη υπογραφή από τα ινδάλματά τους.

Και τέλος, ο κόσμος. Πολύς κόσμος. Είχε υπολογιστεί πριν λίγα χρόνια ότι σχεδόν 2 εκατομμύρια θεατές παρακολουθούν τις 3 ημέρες του ράλι! Ακόμα και υπερβολικό αυτό το νούμερο αρκεί για να δείξει την αγάπη των αργεντίνων για τον αγώνα τους που αποτελεί πραγματική ετήσια ιεροτελεστία, με γλέντι, ψησταριές, άπειρο ενθουσιασμό σε βουνά και πεδιάδες, που κάνουν το ράλι της Αργεντινής ένα ράλι με χαρακτήρα, το χαρακτήρα των παθιασμένων κατοίκων της.

 

{youtube}9XOmYm79VCo{/youtube}

 

 

Η μάχη του πρωταθλήματος..

Θεωρητικά πάντα μιλώντας, καθώς οι Loeb/Helena οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια προς τον πιο εύκολο τίτλο της καριέρας τους. Μία κλάση πάνω από όλους. Τα ford αδυνατούν να τον κοντράρουν και με μόνη αξιόπιστη λύση τους Hirvonen/Lehtinen, χάνουν έδαφος και στη μάχη των κατασκευαστών, από τη στιγμή που οι Sordo/Marti είναι συνεπείς στη συλλογή βαθμών για τη citroen.

Για τον Latvala, τί να πει κανείς. Μετά από άλλη μία εγκατάλειψη φέτος ύστερα από το καταστροφικό ατύχημα της Πορτογαλίας όπου ευτυχώς απέφυγε τα χειρότερα, παίζει το κεφάλι του στον αγώνα της Αργεντινής. Μια ακόμα αποτυχία, πιθανότατα θα σημάνει και το τέλος του από την πρώτη ομάδα της ford. Ας ελπίσουμε το αντίθετο, και ο νεαρός φινλανδός να βρεθεί επιτέλους εκεί που πραγματικά μπορεί.

 

alt

 

 

Στην Αργεντινή απόλυτο φαβορί και πάλι ο Loeb. Σε έναν αγώνα που κερδίζει τα 4 τελευταία χρόνια, του αρέσει και του ταιριάζει απόλυτα, δε μπορεί παρά να έχει αντίπαλο μόνο την κακή τύχη. Από εκεί και πέρα, τα γνωστά, φιλότιμος Hirvonen, αξιόπιστος Sordo. Ερωτηματικό ο Latvala, ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο.

Οι P.Solberg/Mills με σημαντικό μειονέκτημα στο υψόμετρο της Αργεντινής λόγω και του πιο αδύνατου κινητήρα, μπορούν να βασίζονται μόνο στις ατυχίες των άλλων και βέβαια στη μαχητικότητά τους. Ο μεγάλος  αδελφός Henning Solgerg από την άλλη, θα μπορούσε, αν μείνει μακρυά από προβλήματα, να διεκδικήσει μια θέση κοντά στο βάθρο.

 

Επί του στοιχήματος λοιπόν, δύσκολα θα κοντράρουμε εδώ τον Loeb. Επίσης, επειδή η απόδοση για 3άδα του ζημιάρη Latvala είναι δυσανάλογα μικρή, λέω να το αποφύγουμε και αυτό το στοίχημα. Οπότε οι επιλογές μας μειώνονται στα head-to-head.

 

 

Με ρίσκο και ένα μικρό στοίχημα στο Daniel Sordo – Jari-Matti Latvala: 2 – 2.00

και ίσως Daniel Sordo – Henning Solberg: 2 – 3.20

 

{youtube}wq7K7uKmVPY{/youtube}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *