Μαθήματα νορβηγικής νοοτροπίας.

Τις χρονιές 1974, 87, 95, 98, 99 και 2002 βρισκόταν η ομάδα αυτή ακριβώς στην ίδια θέση που βρίσκετε και φέτος. Όμως όλες τι χρονιές αυτές η ίδια ομάδα έμεινε στο τέλος με την μιση-χαρά της δεύτερης θέσεις. Φέτος ξανά συμβαίνει. Τα φώτα της δημοσιότητας είναι επάνω της, οι σειρήνες της επιτυχίας ηχούν στα αυτιά των παικτών της ομάδας. Όμως οι κάτοικοι της πόλης γνωρίζουν την αλήθεια και για το πόσο μακριά τα όνειρα της τοπικής ομάδας φτάνουν. Φυσικά αυτό δεν έχει να κάνει με το πόσο καλή ομάδα είναι, πόσο καλό προπονητή έχει, τι βάθος έχει ομάδα και ποια είναι τα οικονομικά της μπράτσα. Άλλωστε ο Γιοβνεβρετ έδειξε πως μπορεί να παρατάξει την ομάδα και χωρίς τις φίρμες και παίκτες κλειδιά όπως ο Βεγκαρντ Φόρεν στην άμυνα και Μάγκνε Χουσετ στο κέντρο.

 

{youtube}hVymnnLoUJo{/youtube}

Αλλου βρίσκετε το πρόβλημα. Το Μόλντε δεν είναι Οσλο, Τροντχα’ι’μ ή και Μπεργκεν όπου μπορείς να πάρεις κάποιο στενό και να αποφύγεις έναν γνωστό. Στο Μόλντε τα πράγματα λειτουργούν διαφορετικά … σαν ποδοσφαιριστής πρέπει να μάθεις να ζεις με όλα τα μάτια της πόλης στραμμένα επάνω σου, στις επιτυχίες αλλά και τις αποτυχίες. Άλλο ένα χαρακτηριστικό είναι πως οι φίλαθλοι της ομάδας χτυπάνε την γροθιά στο στήθος και λένε με περηφάνια ότι η ομάδα τους ηγείται του πρωταθλήματος αλλα την ίδια στιγμή τρώγονται που δεν έχουν να γκρινιάζουν για κάτι. Στα στόματα όλων υπάρχει πάντα το ”θα χάσουμε στον επόμενο αγώνα” μετά από ένα επιτυχημένο σερί αγώνων. Οι παίκτες είναι ένα κομμάτι της μικρής αυτής κοινωνίας και θέλουν δεν θέλουν επηρεάζονται από αυτή την νοοτροπία που επικρατεί.

Πολλοί μάλιστα εννοούν πως η Μόλντε είναι μεγάλη σαν όνομα για να χωράει στην πόλη τους. Μάλιστα αυτού του είδους συζητήσεις και κουβέντες φέρνουν στα αυτιά όσων ασχολιόμαστε με τις ομάδες αυτές πως ένας παίκτης έβγαινε έξω για οκτώ βραδιά στη σειρά (πριν το παιχνίδι με την Βικινγκ εντός) ενώ ένας άλλος παίκτης της ομάδας αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με τον τζόγο.

Γενικά ισχύει ένας άγραφος νόμος στην πόλη αυτή … θα πρέπει να είσαι καλός και δυνατός αλλά όχι πολύ καλός και όχι πολύ δυνατός. Αυτός ο άγραφος νομος αντικατοπτρίζει απόλυτα την ποδοσφαιρική ομάδα. Όταν η προσοχή όλου του έθνους στρέφεται προς την ομάδα και φυσικά προς την πόλη τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνουν άσχημα. Η πίεση και η αίσθηση ευθύνης φέρνουν τους κατοικους σε κατάσταση πανικού. Όπως για παράδειγμα το 1987 όταν η Μος άρπαξε το πρωτάθλημα από τα χερια της Μόλντε την τελευταία αγωνιστική. Η ακόμα και το 2002 όταν την προτελευταία αγωνιστική η παρέα του Μάγκνε Χουσετ την τότε χρονια έκανε μεγάλα παράπονα πριν το παιχνίδι γιατί είχε χιόνι στον αγωνιστικό χώρο. Η Μόλντε έχασε τον αγώνα αυτόν από την Σταμπεκ στον προτελευταίο αγώνα και η Ρουσενμποργκ πήρε το πρωτάθλημα.

Ένα μονο είναι το θετικό φέτος, οι ξένοι της ομάδας που δεν γνωρίζουν την γλώσσα και δεν επηρεάζονται στον ίδιο βαθμό από τους ρυθμούς της μικρής αυτή πόλης, όπως γίνετε με τους ντόπιους παίκτες.


-Μια αναφορά στο σύστημα των καρτών στην Νορβηγία.

Ένας παίκτης χάνει τον επόμενο αγώνα όταν έχει συμπληρώσει 3 κίτρινες κάρτες. Αυτό που ισχύει μετά είναι ότι ο παίκτης αυτός που έχει συμπληρώσει τις τρεις κίτρινες κάρτες χάνει παιχνίδι μετά την δεύτερη κίτρινη. Δηλαδή θα χάνει ένα παιχνίδι όταν έχει πάρει πρώτα 3 μετά 5, 7, 9, 11, 13 κτλ.

Για κάθε κόκκινη κάρτα ένας παίκτης χάνει αυτόματα το επόμενο παιχνίδι, αλλα από εκεί και πέρα εξαρτάται ποσο βαρυ είναι το παράπτωμα στο οποίο παράπεσε ο παίκτης για να ληφθεί η απόφαση από μια επιτροπή ορισμένη από την ομοσπονδία.

Επίσης κάρτες από παιχνίδια κυπέλλου και πρωταθλήματος δεν αναμιγνύονται. Κάτι που σημαίνει ότι εάν ένας παίκτης πάρει κόκκινη σε παιχνίδι κυπέλλου δεν θα παίξει στο επόμενο παιχνίδι εφόσον η ομάδα προχωρήσει σε αυτόν τον θεσμό, αλλα μπορεί να αγωνιστεί κανονικά σε παιχνίδι πρωταθλήματος

 

 

Πάμε όμως στα του επομενου γύρου και ποιοι αγώνες θα μας απασχολήσουν.

Να επισημάνω εδώ πως οι αγώνες όλοι γίνονται το Σάββατο λόγω εθνικής γιορτής της Νορβηγίας την Κυριακή 17. Μάη που είναι και εθνική αργία.

Θα ξεκινήσω με το παιχνίδι του Σερ Αρενα στο Κριστιανσαντ. Τα ματια όλης της Νορβηγίας θα είναι στραμμένα πάνω σε έναν και μονο άνθρωπο. Αυτός δεν είναι άλλος από τον πασίγνωστο πλέον διαιτητή Τομ Χενινγκ Εβρεμπρε (φωτο παρακατω). Για όσους τον έχουν παρακολουθήσει από πριν τα σφυρίγματα αυτά στο παιχνίδι του Ch.League δεν ήταν τίποτα άλλο από μια νορμαλ του μέρα στην δουλειά. Η Start δεν έχει χάσει ακόμα εκτος έδρας φέτος και ενδέχεται σε αυτή τη χρονική στιγμή να παρουσιαστεί σαν δύσκολος αντίπαλος για τα δόντια της Μπραν. Μια Μπράν που έχασε από την Οντ μέσα σε ένα δεκάλεπτο, χάνοντας μάλιστα και πεναλτι σε κρίσιμο σημείο του αγώνα. Η έδρα όμως ήταν πάντα το δυνατό χαρτί της Μπράν και σε συνδυασμό με το ανέβασμα της αγωνιστικής συμπεριφοράς που έχει τους τελευταίους αγώνες έχει το “προαδισμα”. Η Σταρτ προέρχεται από νίκη εκτός με την Βολερενγκα και νίκη εντός κόντρα στην αποδεκατισμένη Λιλεστρεμ. Ο Κνουτ Τερουμ ήταν πάντα fan της Bran μιας και προέρχεται από εκείνες τις περιοχές αυτό βεβαια στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο λίγο ρόλο παίζει πλέον. Μπραν 1. FT: 1-1 (L)

Στο επόμενο παιχνίδι και στο Ολεσουντ. Τα πράγματα έχουν παραφουσκωθεί από τα ΜΜΕ και τα όσα γράφονται γενικά. Τα πράγματα στην ομάδα δεν είναι τόσο σοβαρά και ο Κιετιλ Ρεκνταλ έχει τον απόλυτο έλεγχο. Η Λιν ενδέχεται να πουλήσει παίκτες σύντομα καθώς το οικονομικός λάσο σφίγγει επικίνδυνα. Αγωνιστικά όμως τα πιτσιρίκια τα πάνε περίφημα … όμως πόσο θα αντέξουν. Χρειάζεται την νίκη η Ολεσουντ να ορθοποδήσει και να χτίσει μια θετική ατμόσφαιρα. Θα εμπιστευτώ τον 1 και εδώ. FT: 2-0 (W)

Η Φρεντρικσταντ δεν έχει πιάσει την περυσινή της απόδοση ακόμα αλλά είναι σε καλό δρόμο να το κάνει. Υπό άλλες προϋποθέσεις αυτό το παιχνίδι θα ήταν derby με αρκετή μεγάλη δόση αντιπαλότητας λόγω των δυο πόλεων. Η Βολερενγκα του Άντρεσεν όμως δεν μας έχει δείξει απολύτως τίποτα φέτος παρα τις εκλάμψεις με νίκες κόντρα σε Λιλεστρεμ και Μόλντε. Το παιχνίδι φοβάμαι θα κολλήσει στο X και σε χαμηλό σκορ, αν ξεφύγει τότε πάει για 2. FT: 2-1 (L)

Η απόλυτα μισητή ομάδα στο Μόλντε είναι η Ρουσενμποργκ. Έχασαν όμως εντός από Βολερενγκα παίζοντας εξαιρετικά. Με την αντίπαλη να παίζει τόσο χαμηλά στην άμυνα όσο καμία ομάδα φέτος. Κάτι που πραγματικά κάνει κακό στο ποδόσφαιρο. Κόντρα στην Ρουσενμποργκ που δεν είναι σε καλή κατάσταση εδώ και 4-5 παιχνίδια θα της δοθούν πολλοί χώροι που η επιθετική γραμμή της Μόλντε λατρεύει και είμαι της άποψης πως με την γρήγορη εναλλαγή της μπάλας και τις αντεπιθέσεις θα εκμεταλλευτούν ανάλογα. Τέτοια παιχνίδια περιμένουν ομάδες σαν την Μόλντε να σηκώσουν κεφάλι έστω και για λιγάκι … Οι oddsmakers κάνουν πλακα με τις αποδόσεις που προσφέρουν και εμάς μας αρέσουν τέτοια. Στοιχηματικα το παιχνίδι παίζεται 2. FT: 1-1 (L)

 

Τα υπόλοιπα παιχνίδια θα ανεβούν στα Staked Picks.

Ερωτήσεις και σχόλια είναι όλα ευπρόσδεκτα κάτω από το άρθρο.

Καλά ταμεία σε όλους.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *