Πάμε Χαβάη ???

Δ Ι Α Κ Ο Π Ε Σ ! ! !

ΝΑΙ!Ήρθε η ώρα να φύγουμε, να αποδράσουμε, να ξεσκάσουμε, να ξεσαλώσουμε, όπως το λέει ο καθένας τελοσπάντων!

Άλλοι σε νησί, άλλοι σε βουνό, άλλοι και στα δύο…Έχουμε κλείσει δωμάτια, έχουμε προγραμματίσει κοντινές ή μακρινές εκδρομούλες, έχουμε φανταστεί τρελά πάρτυ μέχρι πρωίας και ανυπομονούμε να ξεκινήσει η περιπέτεια μας!!

Δυστυχώς όμως, δεν είναι “περιπέτεια” με την έννοια που εμείς φανταζόμαστε!

Και όλα ξεκινάνε με το που θα ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε τις διακοπές…

Εισητήρια, μεταφορές. Και αφού φτάσουμε στον προορισμό μας(άλλοι ευχαριστημένοι και άλλοι σε κατάσταση υστερίας) έχουμε ξενοδοχεία, κάμπινγκ, δωμάτια, εστιατόρια, καφετέριες, club. Όσο το γράφω αυτό το άρθρο μου φαίνεται Γολγοθάς η όλη ιστορία με τίτλο “Διακοπές”.

Αφού όμως διαβάζετε αυτό το άρθρο θα είστε καλύτερα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσετε τα όσα σας μέλλουν!Γιατί είτε μας αγνοούν, είτε μας εκμεταλλεύονται…έχουμε δικαιώματα και σας τα παραθέτω!

Ας ξεκινήσουμε με τις τιμές σε κυλικεία πλοίων, τρένων, σταθμούς τρένων και σιδηροδρομικούς σταθμούς που είναι υποχρεωμένα να πωλούν ορισμένα είδη (όπως καφές, τσάι, εμφιαλωμένο νερό, τοστ, σάντουιτς) σε προκαθορισμένες τιμές. Το ίδιο ισχύει και για κυλικεία σε γήπεδα, νοσοκομεία, αρχαιολογικούς χώρους, σε πλαζ που ανήκουν στο δήμο ή στο δημόσιο, στα αεροδρόμια, στα θέατρα και στους κινηματογράφους.

Εμφιαλωμένο νερό 500 ml Εως 0,50 λεπτά

Εμφιαλωμένο νερό 750 ml Εως 0,70 λεπτά

Τοστ με ζαμπόν και τυρί Εως 1,80 λεπτά

Τοστ με τυρί Εως 1,60 λεπτά

Σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί Εως 1,70 λεπτά

Σάντουιτς με τυρί Εως 1,50 λεπτά

Καφές μονός (Ελληνικός) Εως 1,60 λεπτά

Καφές μονός (γαλλικός φίλτρου) Εως 1,60 λεπτά

Καφές μονός (espresso) Εως 1.70 λεπτά

Καφές μονός στιγμιαίος (φραπέ, νεσκαφέ κ.λ.π.) Εως 1,60 λεπτά

Τσάι σε ρόφημα Εως 1,60 λεπτά

Όλα αυτά ισχύουν σε περίπτωση που σερβίρεστε όρθιοι στο κυλικείο και δεν κάθεστε και δίνετε παραγγελία σε σερβιτόρο. Για παράπονα/καταγγελίες (που πρέπει να κάνετε γιατί είναι δικαίωμά σας) επικοινωνείστε με το 1520 (Γραμμή Καταναλωτών)

“Ταξιδιάρα ψυχή”

Όταν βλέπω αεροπλάνο… Σε περίπτωση overbooking, ήτοι ο αριθμός των επιβατών να ξεπερνά αυτόν των θέσεων, αντιμετωπίζεται, κατ’ αρχάς, με την αναζήτηση, εκ μέρους της εταιρείας, εθελοντών που θα παραιτηθούν των θέσεών τους με αντάλλαγμα είτε την επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου είτε την εύρεση εναλλακτικού τρόπου μετάβασης.

Εάν δεν παραιτηθείτε εθελοντικά της θέσης σας και δε βρεθεί θέση στο αεροπλάνο, η αποζημίωση που δικαιούστε είναι
* 250 ευρώ, για πτήσεις κάτω από 1500 χλμ.
* 400 ευρώ, για πτήσεις μεγαλύτερης απόστασης στο εσωτερικό της Ε.Ε.
* 400 ευρώ, για πτήσεις μεταξύ 1500 χλμ. και 3000 χλμ. εκτός Ε.Ε.
* 600 ευρώ, για πτήσεις πάνω από 3500 χλμ. εκτός Ε.Ε.

Image Hosted by ImageShack.us

Εκτός από τη χρηματική αποζημίωση, έχετε το δικαίωμα να επιλέξετε είτε να σας επιστραφεί το αντίτιμο του εισιτηρίου, με δωρεάν πτήση προς το αρχικό σημείο αναχώρησης, είτε να ταξιδέψετε στον τελικό σας προορισμό με διαφορετική πτήση. Η αεροπορική εταιρεία οφείλει, επίσης, να σας προσφέρει γεύματα και αναψυκτικά, κατάλυμα σε ξενοδοχείο, όπου αυτό είναι απαραίτητο (συμπεριλαμβανομένης και της μεταφοράς από και προς το ξενοδοχείο) και επικοινωνιακές διευκολύνεις.

Σε περίπτωση ακύρωσης της πτήσης, μπορείτε και πάλι να επιλέξετε μεταξύ της επιστροφής του αντιτίμου του εισιτηρίου και της μεταφοράς στον τελικό προορισμό με άλλη πτήση. Γεύματα, καταλύματα και μεταφορές ισχύουν όπως προηγουμένως. Αν ενημερωθείτε για την ακύρωση της πτήσης εγκαίρως και σας δοθούν από την εταιρεία εναλλακτικές δυνατότητες μεταφοράς που δε θα διαφέρουν χρονικά από την αρχική συμφωνία, δε δικαιούστε άλλη χρηματική αποζημίωση. Σε αντίθετη περίπτωση, οι αποζημιώσεις ισχύον όπως προηγουμένως.

Οι αποζημιώσεις και επιστροφές πρέπει να καταβληθούν εντός 7 ημερών σε μετρητά, με τραπεζική εντολή ή επιταγή, ή, εφόσον υπάρχει γραπτή συγκατάθεση του επιβάτη, με τη μορφή ταξιδιωτικών κουπονιών.

Σε περίπτωση καθυστέρησης της πτήσης, συμπεριλαμβανομένων και των έκτακτων πτήσεων charter, εφόσον έχουμε κάνει εγκαίρως check-in, από αεροδρόμιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή εκτός αυτής, προς ένα από τα αεροδρόμιά της και με εταιρεία της ΕΕ, και εάν η καθυστέρηση είναι
* 2 και πλέον ωρών, για πτήσεις κάτω από 1500 χλμ.
* 3 και πλέον ωρών για μεγαλύτερης απόστασης πτήσεις εντός της Ε.Ε.
* 3 και πλέον ωρών, για πτήσεις μεταξύ 1500 και 3500 χλμ. εκτός Ε.Ε.
* 4 και πλέον ωρών, για πτήσεις πάνω από 3500 χλμ. εκτός της Ε.Ε.
δικαιούστε γεύματα και αναψυκτικά, κατάλυμα σε ξενοδοχείο, όπου αυτό είναι απαραίτητο (συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς από και προς το ξενοδοχείο) και επικοινωνιακές διευκολύνσεις.

Εάν η καθυστέρηση είναι μεγαλύτερη των 5 ωρών, η αεροπορική εταιρεία έχει την υποχρέωση να προσφέρει τη δυνατότητα επιστροφής του αντιτίμου του εισιτηρίου (με δωρεάν πτήση, προς το αρχικό σημείο αναχώρησης, όπου αυτό ισχύει).

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες αεροπορική εταιρεία της Ε.Ε. είναι υπεύθυνη για την καθυστέρηση πτήσης σε οποιοδήποτε σημείο ανά την υφήλιο μπορείτε να διεκδικήσετε έως και 4.150 SDR (ειδικό τραβηχτικό δικαίωμα, περίπου ίσο με 4.900 ευρώ) για συνακόλουθες ζημίες. Εάν η αεροπορική εταιρεία δε συμφωνεί με την απαίτηση, έχετε το δικαίωμα να προσφύγετε στη δικαιοσύνη.

Αν οι αποσκευές σας χαθούν, καθυστερήσουν ή υποστούν μερική ή ολική ζημιά, μπορείτε να διεκδικήσετε αποζημίωση έως και 1.000 SDR, αν ταξιδεύετε με αεροπορική εταιρεία της ΕΕ σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Οι απαιτήσεις πρέπει να υποβληθούν γραπτώς εντός 7 ημερών από την επιστροφή των αποσκευών για τη ζημιά τους ή εντός 21 ημερών από την επιστροφή τους για την καθυστέρηση.

Τώρα το πλοίο έχει σαλπάρει… Σε περίπτωση καθυστέρησης αναχώρησης του πλοίου, δικαιούστε πλήρη κάλυψη των εξόδων διατροφής και διαμονής μέχρις ότου αναχωρήσει το πλοίο. Επίσης μπορείτε να ακυρώσετε το εισιτήριο και να πάρετε πίσω το ποσό που είχατε καταβάλει, καθώς και να διεκδικήσετε χρηματική αποζημίωση για την ταλαιπωρία.

Εάν ενημερώσετε έγκαιρα για την ακύρωση των εισιτηρίων που έχετε αγοράσει, πρέπει να σας επιστραφεί το 50% της αξίας τους. Υπεύθυνος για την καταβολή του αντιτίμου είναι ο ταξιδιωτικός πράκτορας. Εάν δεν ταξιδέψετε λόγω δική σας ευθύνης –αν, για παράδειγμα, χάσετε το πλοίο– χάνετε το εισιτήριο και δε δικαιούστε επιστροφή χρημάτων.

Το βάρος και ο όγκος των αποσκευών που δικαιούστε να μεταφέρετε πρέπει να ορίζεται στην πίσω πλευρά του εισιτηρίου. Εάν παραδώσετε τις αποσκευές σας στο πλοίο για φύλαξη, την ευθύνη για τυχόν απώλεια ή καταστροφή τους έχουν ο πλοίαρχος και το πλήρωμα. Στην περίπτωση αυτή, δικαιούστε αποζημίωσης το ανώτερο στα 736,70 ευρώ ανά μονάδα ή δέμα.

Για την καταβολή της αποζημίωσης απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δήλωση του περιεχομένου και της αξίας των αποσκευών που παραδίδετε προς φύλαξη. Αν παραδώσετε στο λογιστήριο για φύλαξη μεγάλα χρηματικά ποσά, αντικείμενα αξίας ή άλλα τιμαλφή, και αυτά κλαπούν, έχετε το δικαίωμα αποζημίωσης ίσης με την αξία τους.

Η έκδοση εισιτηρίων εντός των επιβατικών πλοίων απαγορεύεται. Επιτρέπεται η έκδοση συμπληρωματικού εισιτηρίου, με αναφορά στο αρχικό εισιτήριο λόγω αλλαγής θέσης ή ανακριβών στοιχείων στο αρχικό εισιτήριο. Σε περίπτωση άρνησης έκδοσης εισιτηρίου από τον πράκτορα με την αιτιολογία ότι έχει καλυφθεί ο αριθμός, εάν διαπιστωθεί ότι αυτό δεν ισχύει, πρέπει να το καταγγείλετε στις κατά τόπο αρμόδιες λιμενικές αρχές για την επιβολή διοικητικών προστίμων.

Η φόρτωση και εκφόρτωση αυτοκινήτου στο πλοίο γίνεται αποκλειστικά με δική σας ευθύνη. Ατυχήματα και συγκρούσεις με άλλα οχήματα που μπορεί να συμβούν κατά την επιβίβαση ή την αποβίβαση δεν καλύπτονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Εάν, όμως, το αυτοκίνητο υποστεί κάποια βλάβη από κακό χειρισμό του πλοιάρχου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, δικαιούστε αποζημίωση από την πλοιοκτήτρια εταιρία.

Σ’ ένα φτηνό ξενοδοχείο να τρυπώσουμε….Οι χρεώσεις των δωματίων σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα, καθώς και των τηλεφωνημάτων που πραγματοποιούνται από αυτά, διαμορφώνονται ελεύθερα και δεν υπόκεινται σε κανέναν περιορισμό. Πρέπει, ωστόσο, να αναγράφονται, μαζί με τις προσαυξήσεις τους, σε θεωρημένους από τον ΕΟΤ τιμοκαταλόγους σε κάθε δωμάτιο.

Η προκαταβολή που δικαιούται ο ιδιοκτήτης των δωματίων να ζητήσει για την κράτησή τους ανέρχεται στο 25% της συνολικά συμφωνημένης τιμής. Αν ακυρώσετε την κράτηση οφείλετε στον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου ή των ενοικιαζόμενων δωματίων αποζημίωση ίση με το μισό της συμφωνηθείσας τιμής. Απαλλάσσεστε, όμως, από την υποχρέωση αυτή, και δικαιούστε επιστροφή της προκαταβολής, αν ενημερώσετε για την ακύρωση της κράτησης τουλάχιστον 21 ημέρες πριν την έναρξη της ενοικίασης.

Εάν το δωμάτιο που έχετε κλείσει δεν είναι διαθέσιμο, ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου είναι υποχρεωμένος να εξασφαλίσει τη διαμονή σας σε άλλο ξενοδοχείο, της ίδιας τουλάχιστον τάξεως, το οποίο να βρίσκεται στην ίδια πόλη και να διαθέτει τις ίδιες ανέσεις και προϋποθέσεις διαμονής, καθώς και να καταβάλει τα έξοδα μεταφοράς και την τυχόν επιπλέον διαφορά τιμής. Εάν δεν καταστεί αυτό δυνατό, πρέπει να σας αποζημιώσει με το σύνολο του συμφωνημένου τιμήματος διαμονής.

Ο ξενοδόχος φέρει ευθύνη για τυχόν απώλεια ή κλοπή των πολύτιμων αντικειμένων και χρημάτων σας, μόνο αν τα παραδώσετε προς φύλαξη λαμβάνοντας απόδειξη. Για τα λοιπά αντικείμενα ο ξενοδόχος δεν ευθύνεται αν η ζημία ή απώλεια τους οφείλεται σε αμέλεια δική σας ή των επισκεπτών σας, ή σε ανωτέρα βία (π.χ. σεισμό, πυρκαϊά).

Ελπίζω να βοήθησα!!!Οι 3 πρώτοι που καταφέρατε να το διαβάσετε μέχρι τέλους στείλτε μου mail, πείτε μου τη γνώμη σας και ρωτήστε με ό,τι θέλετε στο: rita@a-bet.info και κερδίστε ένα μπλουζάκι !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *