Ράλι Ακρόπολις – Πρόγραμμα Παρακολούθησης

 

 

Το πρώτο πράγμα που λάβαμε υπ’ όψην είναι ότι πιθανότατα απευθυνόμαστε σε πρωτόπειρους αλλά αποφασισμένους θεατές των ράλι και γι’ αυτό το πρόγραμμα παρακολούθησης και για τις τρεις ημέρες του αγώνα είναι  πιο πολύ προσανατολισμένο στην άνετη παρακολούθηση, πάντα όμως με βάση και προϋπόθεση το πλούσιο θέαμα. Άλλωστε το ζητούμενο είναι φετος να κάνετε το πρώτο βήμα (αν δε το έχετε κάνει ήδη) και να παρακολουθήσετε από κοντά τον καλλίτερο αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι. Το “δικό μας” Ακρόπολις.

Ωστόσο υπάρχουν και μερικές πιο “δυνατές” προτάσεις για όσους επιθυμούν το κάτι παραπάνω, το τρέξιμο για την επόμενη ειδική, την παρακολούθηση  όσο το δυνατό πιο πολλών από τα “πρώτα” πληρώματα.

Υπολογίστε από πριν τα ωράρια και το πόσα αυτοκίνητα θα μείνετε να δείτε κάθε φορά, ανάλογα με το χρόνο που χρειάζεστε για τις μετακινήσεις σας. Να θυμάστε ότι η κίνηση στα μέρη του αγώνα θα είναι αυξημένη αυτές τις ημέρες και τα χωριά έχουν στενούς δρόμους. Πάντα να σέβεστε αυτούς που ήρθαν πριν από εσάς, παρκάρετε έτσι ώστε να μην τους εμποδίζετε και κυρίως σεβαστείτε τους κατοίκους των χωριών που επισκέπτεστε και την περιουσία τους.

Όλες τις πληροφορίες σχετικά με τη ακριβή τρόπο προσέγγισης των ειδικών διαδρομών, θα τον βρείτε στην  πολύ κατατοπιστική ιστοσελίδα του αγώνα και στη σελίδα των οδηγιών προς τους θεατές – www.acropolisrally.gr/el/content/308

Συγκεντρωτικά όλες τις απαραίτητες πληροφορίες μπορείτε να τις δείτε και σε προηγούμενο δημοσίευμα στο a-bet.info

Οι προσβάσεις αναφέρονται στις επίσημα δοσμένες από την οργάνωση και θα τις βρείτε στον αντίστοιχο χάρτη της κάθε ειδικής διαδρομής, όπως και τις αναλυτικές οδηγίες με μορφή road book.

Καλή Παρακολούθηση

 

 

1η ημέρα – Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

ΠΡΟΤΑΣΗ I  –  “θέαμα και φύση”

Θήβα 1,  10:21  (πρόσβαση 6)

Το θεαματικότερο σημείο του αγώνα, στο πεδίο βολής του πυροβολικού (μην τρομάζετε).  Άπλετος χώρος, ατμόσφαιρα και θέαμα πολύ, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα. Βλέπετε τα αυτοκίνητα για περίπου μισό λεπτό να πλαγιάζουν σε απανωτές τεχνητά διαμορφωμένες στροφές πάνω σε μαλακό χώμα, σε ένα πεδίο με ανεμπόδιστη θέα. Το ξαναβλέπετε μετά από λίγα λεπτά να εμφανίζεται από εντυπωσιακή δεξιά στροφή, στην την ακριβώς αντίθετη πλευρά. Αν δεν έχετε πάει ποτέ, οφείλέτε να πάτε φέτος. Το highlight του αγώνα.

Δροσοχώρι,  14:56  (πρόσβαση 3Β)

Στον Παρνασσό, μέσα σε ελατόδασος. Πανέμορφη ειδική, κλασσική ορεινή, ακροπολική. Στο σημείο που βγάζει η πρόσβαση υπάρχει μια κλειστή αριστερή στροφή χειροφρένου (αλλαγή κατεύθυνσης). Αν περπατήσετε 5′ προς τη φορά του αγώνα, φτάνετε σε ένα κατηφορικό σύμπλεγμα απανωτών ανοιχτών S που κλείνουν διαδοχικά όλο και περισσότερο και καταλήγουν σε μια αριστερή κλειστή σα φουρκέτα, με βράχο στο εσωτερικό. Τα αγωνιστικά θα έρχονται χορεύοντας καθώς κατηφορίζουν φρενάροντας. Απίθανο σημείο. Εσείς μπορείτε να σκαρφαλώσετε στο εσωτερικό της κλειστής αριστερής πάνω στο βράχο.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΙΙ  –  “χαλαρή απόλαυση”

Χαρβάτι,  8:48  (πρόσβαση 1Α)

Μια ειδική διαδρομή του συμπλέγματος των Γερανείων, που έχουν φανατικούς οπαδούς. Η πρόσβαση βγάζει πάνω από το χωριό Πίσσια, σε ένα από τα λίγα σημεία που τα πυκνά δέντρα αραιώνουν και αφήνουν το δρόμο να περάσει με S-άκια ανάμεσά τους. Μέρος για χαλαρωτικό θέαμα, αφού θα δείτε εκεί όλους τους συμμετέχοντες, μέχρι να ανοίξει ο δρόμος που κατεβαίνει στο Σχίνο για να συνεχίσετε για την επόμενη ειδική

Θήβα 2,  17:13  (πρόσβαση 6)

(βλ. πρόταση Ι)

 

 

2η ημέρα – Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

ΠΡΟΤΑΣΗ Ι  –  “ένα με απ’όλα”

Κλένια 1,  9:32  (πρόσβαση 1)

Η πρόσβαση βγάζει σε αλλαγή κατεύθυνσης, σε όμορφη αριστερή ανηφορική φουρκέτα με πλήρη και ανεμπόδιστη θέα. Υπάρχει χώρος για πολλούς αμφιθεατρικά στην έξοδο της στροφής στο χωράφι με τις ελιές. Επειδή όμως θα μαζέψει πολύ κόσμο, κάντε την κίνηση ματ και (μεταξύ μας) περπατήστε 5′ αντίθετα από τη φορά του αγώνα. Σας περιμένει μια εξίσου όμορφη δεξιά κλειστή με πολύ πλάτος. Καθίστε στην έξοδο της στροφής, ψηλά στο χωράφι. Τα αγκάθια τα συνηθίζεις μετά από λίγο. Άσε που έχεις και την ικανοποίηση ότι πόνεσες αλλά τα κατάφερες..

Service C,  Λουτράκι,  13:33

Αξίζει να δείτε τουλάχιστον μία φορά το service των αυτοκινήτων και τα πληρώματα από κοντά. Βλέπει κανείς τους ήρωές του, (οουυου Πέτερ!) και τον αγώνα από μια διαφορετική σκοπιά. Βρίσκεται στη Σχολή Μηχανικού στο Λουτράκι. Προσοχή στο πάρκινγκ, προτιμήστε λίγο πιο μακρυά, παρά να κλείσετε το δρόμο που οδηγεί στη βυθιζόμενη γέφυρα του Ισθμού.

Κεφαλάρι 2,  17:08  (πρόσβαση 1)

Στην αφετηρία της ειδικής, στο χωριό Κεφαλάρι. Το ομορφότερο τοπίο του φετινού αγώνα, θυμίζει λίγο την Παύλιανη. Στη σκιά της κορυφής της Μικρής Ζήρειας βρίσκεται αυτό το πανέμορφο χωριό. Όλη η πλαγιά πάνω από το Κεφαλάρι είναι  στη διάθεση των θεατών. Εκεί κάθεστε και βλέπετε για αρκετή ώρα τα αυτοκίνητα που ξεκινούν την ειδική και ανηφορίζοντας, περνούν από μπροστά σας. Εδώ πραγματικά αξίζει να καθίσετε και να τους δείτε όλους μέχρι το τέλος, γι’ αυτό και επιλέξαμε το δεύτερο πέρασμα.

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΙΙ  – “για τα πολλά (περάσματα)”

Γυμνό 1,  10:35  (είσοδος από αφετηρία)

Το υποψήφιο σημείο παρακολούθησης έχει πρόσβαση από την αφετηρία της ειδικής διαδρομής “Γυμνό” στο ομώνυμο χωριό, αριστερά στην πλαγιά, και θα προσεγγίσετε με τα πόδια. Μη λιγοψυχήσετε βλέποντας την ανάβαση, να θυμάστε πάντα το γνωμικό του “Άγνωστου Θεατή“: “ο περπατών αμοίβεται“. Εδώ σας περιμένουν λαχταριστές ανηφορικές συνεχόμενες φουρκέτες. Εγγυημένο θέαμα. Θέλει όμως αρκετό περπάτημα και πρέπει να φτάσετε νωρίς για να ξεκινήσετε την ανάβαση με τα πόδια ως εκεί από την εκκίνηση, γιατί δεν υπάρχει πρόσβαση αυτοκινήτου. Το πρωί η ζέστη θα είναι λιγότερη γι’ αυτό επιλέγουμε το 1ο πέρασμα που θα σας επιτρέψει μετά να κατεβείτε με το πάσο σας.

Κλένια 2,  14:50  (πρόσβαση 1)

βλ. ΠΡΟΤΑΣΗ Ι

Κεφαλάρι 2,  17:08  (πρόσβαση 1)

βλ. ΠΡΟΤΑΣΗ Ι

 

3η ημέρα – Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

ΠΡΟΤΑΣΗ Ι  –  “του προκομένου θεατή”

Γιατί του “προκομένου”; Επειδή θα πρέπει να βρίσκεστε στη θέση σας ήδη απο τις 08:00, αφού ο ασφάλτινος στενός δρόμος της πρόσβασης, θα κλείσει από τις 08:00 και μετά για να χρησιμοποιηθεί ως απλή διαδρομή για την κάθοδο των αγωνιστικών.

‘Αγιοι Θεόδωροι 1,  10:07,  (πρόσβαση 3)

Πάνω στα Γεράνεια λαμβάνουν χώρα οι ειδικές της τρίτης ημέρας και αν το παιχνίδι παίζεται ακόμα, θα κριθεί πιθανότατα εδώ στη μεγαλύτερη ειδική του αγώνα. Το 2007 οι “Άγιοι” μας προσέφεραν ένα εντυπωσιακό ξεκαθάριμα λογαριασμών. Ελπίζουμε να γίνει το ίδιο και φέτος.

Η πρόσβαση βγάζει σε μια εντυπωσιακή δεξιά ανηφορική με τεράστιο πλάτος όπου θα μαζευτεί πολύς κόσμος. Αν αποζητάτε τη μοναξιά στη ζωή σας, τότε περπατήστε 10′ προς τη φορά του αγώνα για μια όμορφη τεχνική κλειστή  αριστερή στροφή με λιγότερο σίγουρα κόσμο.

Λουτράκι 2,  12:51,  (είσοδος από τον τερματισμό)

Η ειδική έχει ξαναγίνει μία μόνο χρονιά, αλλά την ξεχώρησα αμέσως ως μια από τις αγαπημένες, ίσως επειδή μέσα έχει πολλά και ανόμοια μέρη για παρακολούθηση.

Παρκάρετε στον ασφαλτόδρομο κοντά στην έξοδο της ειδικής από το χώμα και περπατάτε από τον τερματισμό για 10-15 λεπτά. Φτάνετε σε ένα σύμπλεγμα στροφών όπου βλέπετε τα αυτοκίνητα να φρενάρουν κατηφορίζοντας για δεξιά κλειστή στροφή και αμέσως ανηφορίζουν έντονα για αριστερή φουρκέτα και συνεχίζουν για  κλειστή δεξιά. Εσείς βλέπετε την 1η και τη 2η, ή την 2η και την 3η στροφή. Κορυφαία αίσθηση η παρακολούθηση από την περιζήτητη θέση στο εσωτερικό της αριστερής φουρκέτας(εφόσον επιτρέπεται), με τα αγωνιστικά να σας περικυκλώνουν καθώς την ανεβαίνουν μουγκρίζοντας  ( αν και γενικά οι αρχές μου με φέρνουν αντίθετο με την παρακολούθηση από το εσωτερικό μιας φουρκέτας. Χάνεται η αίσθηση του “γυρίζειν” ).

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΙΙ  –  “του ολίγον τεμπέλη θεατή”

Αν δεν επιθυμείτε να σηκωθείτε από τα άγρια χαράματα επειδή θα έχετε ξενυχτήσει την προηγούμενη, τότε ακολουθείστε το παρακάτω πρόγραμμα. Βέβαια το πιθανότερο είναι να είστε θεατές παρέα με μερικές χιλιάδες άλλους φίλους του ράλι Ακρόπολις αλλά δεν έχει αυτό καμμία σημασία (άλλωστε στο Ακρόπολις κάνεις και γνωριμίες, όλοι αδέρφια είμαστε κ.τ.λ.)

Νέα Πίσσια,  10:52,   (πρόσβαση 1)

Η πρόσβαση είναι η ίδια με αυτήν της ειδικής διαδρομής “Χαρβάτι” (δείτε 1η ημέρα, ΠΡΟΤΑΣΗ ΙΙ)

Λουτράκι 2,  12:51,  (πρόσβαση 1)

Η πρόσβαση βγάζει σε μια αριστερή στροφή (αλλαγή πορείας). Περπατώντας προς τη  φορά του αγώνα ίσως βρείτε κάτι που σας ταιριάζει περισσότερο και αποφεύγετε το συνωστισμό, καθώς η πρόσβαση αυτή είναι ασφάλτινη και πολύ κοντά στο Λουτράκι, οπότε θα συγκεντρώσει πολλούς της τελευταίας στιγμής.

 

(Για φινάλε,  είστε όλοι καλεσμένοι στην απονομή στο ξενοδοχέίο – καζίνο στο Λουτράκι. Μπάνιο με σαμπάνια περιλαμβάνεται.)

 

 

Κ Α Λ Ο  Α Κ Ρ Ο Π Ο Λ Ι Σ !

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *