Ανοίξτε τα λεξικά …

Στοιχηματικά μην περιμένετε και σπουδαία πράγματα. Πληροφορίες θα διαχέονται δεξιά και αριστερά, αποδόσεις θα ανεβοκατεβαίνουν, ματς θα σημαδεύονται, παπαγαλάκια θα κελαηδάνε. Έτσι κρίνω σκόπιμο να αναφέρω με την βοήθεια του sportaction.gr και του skai.gr τις σημαντικές αλλαγές που επήλθαν στις δυο κορυφαίες διασυλλογικές διοργανώσεις της Ευρώπης, παρά να μπλέξω σε στοιχηματικά μονοπάτια επικίνδυνα και δύσβατα …

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας δούμε λίγο τη δομή των διοργανώσεων, όπως αυτές θα διεξάγονται από το 2009-2010 και μετά. Καταρχήν, το Champions League δε διαφέρει κατά πολύ από τα προηγούμενα χρόνια, απλά μπορεί για κάποιους να αρχίσει από τις 30 Ιουνίου. Ωστόσο, ξεχάστε το… πολύπαθο Κύπελλο UEFA. Η διοργάνωση που ξεκίνησε ως Κύπελλο Εκθέσεων, πήρε την ονομασία που είχε ως σήμερα και τελικά συγχωνεύτηκε με το Κύπελλο Κυπελλούχων για να έρθει ο κύριος Πλατινί και να το κάνει από του χρόνου Europa League. Να σημειωθεί ότι και το Intertoto απορροφήθηκε από την νέα διοργάνωση.

CHAMPIONS LEAGUE

Στο Champions League τα πράγματα δεν διαφοροποιούνται κατά πολύ. Το κυρίως σώμα της διοργάνωσης παραμένει το κλασικό με τους 8 ομίλους των 4 ομάδων, ενώ και οι νοκ-άουτ φάσεις παραμένουν ως έχουν. Αυτό που αλλάζει ωστόσο είναι η προσθήκη ενός ακόμα προκριματικού γύρουμε συνέπεια αυτοί να γίνονται πλέον τέσσερις. Από εκεί και πέρα, οι χώρες που είναι από την 1η ως την 3η θέση της βαθμολογίας έχουν τρεις ομάδες απευθείας στους ομίλους, αυτές που είναι από την 4η ως την 6η από δβύο και από την 7η ως τη 12η από μία. Από εκεί και πέρα, πρωταθλήτρια ή μη, οποιαδήποτε ομάδα αξιώνει συμμετοχή στους ομίλους, θα πρέπει να δώσει προκριματικά. Είτε είναι πρωταθλήτρια, είτε έχει πάρει μια προνομιούχο θέση στο πρωτάθλημά της. Το πόσους προκριματικούς και πότε κανονίζεται σύμφωνα με το διαχωρισμό που κάνει η ευρωπαϊκή Ομοσπονδία.

Τα δύο γκρουπ

Στα δύο γκρουπ που ουσιαστικά σχηματίζονται από το διαχωρισμό της UEFA, το ένα έχει να κάνει με τους πρωταθλητές των χωρών, και το άλλο με τις ομάδες που έχουν τις προνομιούχες θέσεις.

Οι πρωταθλητές

Στον πρώτο προκριματικό γύρο, που ξεκινά στις 30 Ιουνίου θα αναμετρηθούν οι πρωταθλητές των χωρών που βρίσκονται από την 48η ως την 53η θέση της UEFA. Οι τρεις νικητές που θα προκύψουν, θα συναντήσουν στο Β’ προκριματικό γύρο (έναρξη στις 14 Ιουλίου) τις πρωταθλήτριες 31 χωρών, αυτών που είναι από την 16η ως την 47η θέση, πλην του Λιχτενστάιν. Από εκεί θα αναδειχθούν 17 νικητές που στον τρίτο προκριματικό γύρο(έναρξη στις 28 Ιουλίου) θα αντιμετωπίσουν τους πρωταθλητές των χωρών που είναι από τη 13η ως τη 15η θέση. Από εκεί θα προκύψουν 10 ομάδες που θα κερδίσουν την είσοδό τους στον τέταρτο και τελευταίο προκριματικό γύρο (έναρξη 18 Αυγούστου).

Οι προνομιούχοι

Οι ομάδες που κατάφεραν να εξασφαλίσουν την έξοδο στα προκριματικά τουChampionsLeague από τις προνομιούχες θέσεις των πρωταθλημάτων, διαχωρίζονται και πάλι με βάση την κατάταξη της χώρας τους. Η 3η ομάδα της έκτης στην σχετική κατάταξη, μαζί με τις δεύτερες των χωρών από την 7η ως την 15η θέση θα συναντηθούν στον τρίτο προκριματικό γύρο, από όπου ξεκινά η περιπέτειά τους. Οι πέντε νικητές θα πάρουν το εισιτήριο για τον τέταρτο προκριματικό γύρο, όπου θα αναμετρηθούν με τους τέταρτους των χωρών που βρίσκονται στις θέσεις 1, 2 και 3, και με τους τρίτους της 4ης και 5ης χώρας.

Στον τέταρτο προκριματικό γύρο δεν μπορούν να συμπέσουν ομάδες που είναι σε διαφορετικά γκρουπ. Με λίγα λόγια οι πρωταθλητές με τους πρωταθλητές και οι… προνομιούχοι με τους προνομιούχους. Από εκεί και πέρα, οι ομάδες που θα αποκλειστούν στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League θα πάνε στον τελευταίο προκριματικό του EuropaLeague, ενώ αυτές που θα αποκλειστούν από τον τέταρτο πάνε στους ομίλους της δεύτερης τη τάξη διοργάνωσης.

Άλλες αλλαγές

Τέλος, η μόνη αλλαγή στην υπόλοιπη δομή της διοργάνωσης, έχει να κάνει με τη φάση των «16» όπου τα παιχνίδια θα γίνουν σε διάστημα 4 εβδομάδων και όχι σε δύο, προκειμένου να καλυφθούν τηλεοπτικά τα περισσότερα από αυτά.

Από εκεί και πέρα, τα πράγματα είναι γνωστά. Οκτώ όμιλοι των τεσσάρων, με τους δύο πρώτους κάθε ομίλου να πηγαίνουν στους «16», τους τρίτους στη φάση των «32» του Europa League και τον τέταρτο να πηγαίνει… σπίτι του. Διπλές αναμετρήσεις στις φάσεις των «16», «8» και «4», μέχρι τον τελικό του «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», στις 22 Μαΐου του 2010.

EUROPA LEAGUE

Πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας με την αναβάθμιση της διοργάνωσης είναι να κλείσει σημαντικά αυτή η ψαλίδα και να αποκτήσει μεγαλύτερο αγωνιστικό και εμπορικό ενδιαφέρον η διοργάνωση.

Οι αλλαγές πέρα από το σήμα, την ονομασία και την εμπορική αξιοποίηση της διοργάνωσης, αφορούν επίσης στην κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και σε μια πραγματική φάση ομίλων, η οποία περιλαμβάνει διπλούς αγώνες (εντός κι εκτός έδρας) στα πρότυπα του Champions League.

Οι 48 ομάδες που θα λάβουν μέρος στη φάση των ομίλων θα χωρίζονται σε 12 γκρουπ των τεσσάρων. Υπενθυμίζεται πως, στο νέο Κύπελλο UEFA, οι χώρες από την 7η έως την 9η θέση θα εκπροσωπούνται στη διοργάνωση από τον κυπελλούχο κι άλλες τρεις ομάδες, ενώ όλες οι άλλες χώρες από τον κυπελλούχο και άλλες δύο ομάδες, εξαιρουμένου του Σαν Μαρίνο, του Λουξεμβούργου και της Ανδόρας, που θα εκπροσωπούνται μόνο από τον Κυπελλούχο.

Τρεις ομάδες θα συμμετέχουν μέσω fair play στον πρώτο προκριματικό γύρο, ενώ 15 ομάδες που θα αποκλείονται από τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League θα μεταφέρονται στον τέταρτο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου UEFA. Επίσης, οι 10 χαμένοι των playoffs του Champions League θα προκρίνονται απευθείας στους ομίλους του UEFA.

Από τα 12 γκρουπ των τεσσάρων ομάδων του Κυπέλλου UEFA προκρίνονται οι δύο πρώτες ομάδες. Οι 24 αυτές ομάδες μαζί με τις οκτώ τρίτες των ομίλων του Champions League σχηματίζουν τη φάση των 32, που περιλαμβάνει νοκ άουτ αγώνες (διπλούς), όπως συμβαίνει μέχρι και τον τελικό.

Η εκτελεστική επιτροπή της UEFA απέρριψε το αίτημα της Ένωσης των Συλλόγων να μην συμμετέχουν στο Κύπελλο UEFA οι φιναλίστ του Κυπέλλου παρά μόνο οι Κυπελλούχοι, εφόσον δεν έχουν κερδίσει το εισιτήριο για το Champions League. Επίσης, αποφασίστηκε ο τέταρτος προκριματικός γύρος του Champions League (βάσει της νέας δομής της διοργάνωσης) να μετονομαστεί σε UEFA Champions League Playoffs. Για τα τελευταία θα υπάρχει από την επόμενη περίοδο κεντρική τηλεοπτική διαχείριση, όπως ισχύει εδώ και χρόνια στη φάση των ομίλων.

Παράλληλα κατόπιν εισήγησης της Ένωσης των Συλλόγων, αποφασίστηκε αλλαγή στον υπολογισμό του συντελεστή των συλλόγων, του αριθμού δηλαδή βάσει του οποίου κατατάσσονται σε ισχυρούς ή αδύνατους στις κληρώσεις. Οι αλλαγές είναι:

α) στο συντελεστή του συλλόγου δεν θα προσμετράται το 33% του εθνικού συντελεστή, αλλά στο εξής το 20%, πράγμα που ευνοεί τους συλλόγους με σταθερή παρουσία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

β) Το μπόνους πρόκρισης στους ομίλους του Champions League αυξάνεται από 3.000 σε 4.000 βαθμούς (όσο δηλαδή δύο νίκες στη διοργάνωση), ενώ τους ίδιους βαθμούς θα παίρνουν και οι ομάδες που προκρίνονται στους 16, αντί για 1.000 που ελάμβαναν έως τώρα.

γ) Πλέον, οι σύλλογοι θα έχουν βαθμολογικό όφελος από τη συμμετοχή τους σε προκριματικές φάσεις, ενώ μέχρι τώρα οι βαθμοί που συγκέντρωναν ίσχυαν κατά το ήμισυ μόνο για τον εθνικό συντελεστή. Μάλιστα, οι βαθμοί θα είναι σταθεροί και δεν θα εξαρτώνται από τα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, για τη συμμετοχή στον πρώτο προκριματικό γύρο θα παίρνουν 250, στο δεύτερο 500, στον τρίτο 1.000, στον τέταρτο 1.500 και για πρόκριση στους ομίλους 2.000. Αντίστοιχα στον πρώτο προκριματικό γύρο του Champions League το μπόνους θα είναι 500 βαθμοί και στον δεύτερο 1.000. Δεν προβλέπεται πριμ για τον τρίτο προκριματικό γύρο, αφού όσες ομάδες αποκλείονται θα μεταφέρονται στον τέταρτο προκριματικό γύρο του UEFA, ενώ μπόνους δεν υπάρχει ούτε για τα playoffs, αφού οι αποκλεισμένοι συνεχίζουν απευθείας στους ομίλους του UEFA.

Τέλος όπως ανακοίνωσε επίσημα ο πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, θα προστεθούν δύο ακόμα διαιτητές σε κάθε αναμέτρηση, κάτι που σημαίνει πως η ευθύνη για την τήρηση των κανονισμών θα αφορά πλέον πέντε άτομα.

Όσο για τους δύο επιπλέον διαιτητές, αυτοί θα βρίσκονται στην ευθεία της τελικής γραμμής του τέρματος για να βλέπουν αν η μπάλα έχει περάσει τη γραμμή (σε φάσεις που είναι “δύσκολες” για το διαιτητή και τους βοηθούς του), έτσι ώστε να ανέβει ακόμα περισσότερο η αξιοπιστία του αθλήματος.

Στοιχηματικά τώρα δεν θα πέσουμε με τα μούτρα αυτό είναι σίγουρο σε CHL και EUL. Ίσως ρίξουμε κανένα ευρώ στους επαναλητπικούς ημιτελικούς του Copa Libertadores και στον επαναλητπικό τελικό του Copa do Brasil. Ήδη με «φαγουρίζει» το υπέρογκο διπλό της Cruzeiro, αλλά ας το σκεφτούμε λίγο ακόμα …

Νάστε καλά και το καλοκαίρι να θυμάστε είναι πρώτα για διακοπές και μετά όλα τα υπόλοιπα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *