‘Έξω απ’ το άδικο’ η Κυβέρνηση …

ΜΑΡΝΗ 56, 104 37 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ. 210 5223580 – FAX: 210 5229289

 

Αθήνα 31/08/09

Αρ.Πρωτ 965-Δ

Ανοιχτή επιστολή

προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών

κύριο Παπαθανασίου

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Από τη στιγμή που πληροφορηθήκαμε για την επικείμενη, τότε, ψήφιση νόμου για την επιβολή φόρου επί των κερδών των τυχερών παιχνιδιών που διεξάγονται στα πρακτορεία μας, ζητήσαμε να σας συναντήσουμε για να σας εκθέσουμε τις απόψεις και τις προτάσεις μας, αφού ο συγκεκριμένος νόμος πλήττει άμεσα τη λειτουργία και την επιβίωση των πρακτορείων μας χωρίς να αποδίδει στον κρατικό προϋπολογισμό αυτά που αφελώς κάποιοι σύμβουλοι   σας επιθυμούν.

Δυστυχώς, ούτε πριν την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου αλλά ούτε και μετά, και αφού είχε μεσολαβήσει η τριήμερη απεργία μας, που καθήλωσε την λειτουργία της ΟΠΑΠ, και αφού έχουν περάσει 50 ημέρες από τότε, δεν έγινε εφικτό να συναντήσετε το Προεδρείο της Π.Ο.Ε.Π.Π.Π., ούτε για δέκα λεπτά.

Μετά λοιπόν την απεργιακή μας κινητοποίηση, ύστερα από δική σας εντολή συστάθηκαν τρείς επιτροπές. Μία της ΟΠΑΠ, μία από το σύλλογο υπαλλήλων της ΟΠΑΠ ΑΕ και μία από την Ομοσπονδία μας, με μοναδικό σκοπό την κατάθεση πρότασης για την ερμηνεία και υιοθέτηση υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του νόμου. Συστήθηκαν τρείς επιτροπές  και όλες κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα: τα προϋπολογιζόμενα έσοδα για το κράτος ήταν εξωπραγματικά και η ζημιά που θα γίνει είναι υπέρμετρη και θα οδηγήσει σε συντριπτική  μείωση των εσόδων και των κερδών της ΟΠΑΠ. Και οι τρείς επιτροπές κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι η εφαρμογή του νόμου θα καταστρέψει χιλιάδες οικογένειες πρακτόρων (αλλά πιθανώς αυτό να σας ενδιαφέρει λιγότερο από τα παραπάνω). Τα συμπεράσματα αυτά δεν ήταν απλά οι εκφρασμένες γνώμες των μελών των επιτροπών αλλά βασίζονταν σε εμπεριστατωμένα στοιχεία από τα παιχνίδια της ΟΠΑΠ αλλά και από λοταρίες του εξωτερικού όπου παρόμοια φορολόγηση εφαρμόζεται με την διαφορά ότι υπάρχουν αφορολόγητα όρια που ξεπερνούν τα 300 ευρώ. Οι επιτροπές μας, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και έκανε συγκεκριμένη πρόταση με την οποία το κράτος θα αποκομίσει πολλαπλάσια κέρδη από τα επιδιωκόμενα. Με την καταπολέμηση του παράνομου τζόγου, οι τζίροι του οποίου ξεπερνούν ετησίως τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Όχι με ευχολόγια αλλά με συγκεκριμένες λύσεις που θα φέρουν άμεσα και ουσιαστικά πλήγματα στην παρανομία και την φοροδιαφυγή.

Τα μηνύματα που λαμβάναμε από στενούς συνεργάτες σας, το γεγονός ότι δεν εφαρμόσατε το νόμο από την πρώτη μέρα, αλλά και η παράταση ενός μηνός που πήρατε για την εφαρμογή του, δείχνουν την πολιτική βούληση να εξετασθούν τα συμπεράσματα των επιτροπών και να υιοθετηθεί το μέχρι πρότινος αφορολόγητο όριο που θα μείωνε τις αρνητικές επιπτώσεις του νόμου Αλλά μόλις πριν μερικές μόνο μέρες εσείς ο ίδιος σε συνάντηση σας  με τον κύριο Τσέντο, Αντιπρόεδρο της ΓΕΣΕΒΕ, ανακοινώσατε ότι «ο νόμος θα εφαρμοσθεί ως έχει, και ότι θέλει ας γίνει».

Προφανώς και έχετε τη δυνατότητα  του «αποφασίζω και διατάζω» σε πείσμα μάλιστα όλων των αντίθετων εισηγήσεων και προτάσεων και παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο θα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στα οικονομικά στοιχεία της ΟΠΑΠ Α.Ε, κάτι το οποίο όμως αφορά το σύνολο των Ελλήνων φορολογούμενων και τα έσοδα του κράτους. Όταν πρόκειται για το μέλλον 5000 οικογενειών που  δουλεύουν 12 ώρες  την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θα προστατέψουμε το ψωμί των παιδιών μας και το αύριο των επιχειρήσεων μας, που με μόχθο και ιδρώτα αναπτύξαμε εμείς και οι γονείς μας τα τελευταία 50 χρόνια. Θα βρούμε αλλού, τρόπο να προστατέψουμε τα εισοδήματα μας.

Για μία ακόμα φορά, και αφού δεν μας παρέχετε τη δυνατότητα να σας ενημερώσουμε διαφορετικά, θέλουμε να γνωρίσετε τόσο εσείς όσο και η ελληνική κοινωνία, ότι ο νόμος για την επιβολή φόρου στα κέρδη των τυχερών παιχνιδιών  όπως αυτός ψηφίσθηκε :

  1. 1) Καταστρέφει την ΟΠΑΠ Α.Ε. , την πλέον εύρωστη ελληνική επιχείρηση,
  2. Οδηγεί σε οικονομικό μαρασμό τα 5000 πρακτορεία μας και στην ανεργία τους εργαζόμενους που απασχολούμε
  3. Στέλνει «δώρο» στις offshore  internet εταιρίες τους έλληνες πελάτες των πρακτορείων μας.
  4. 4) Ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την άρση του μονοπωλίου του στοιχήματος την οποία με τόσο σθένος υπερασπίστηκε η Κυβέρνηση σας.
  5. Πλήττεται ο μικροεπιχειρηματίας, αυτόν που η Κυβέρνηση σας διατείνεται ότι στηρίζει, και προωθούνται τα συμφέροντα offshore εταιριών.

Εμείς οι 5000 πράκτορες και οι οικογένειες μας σας ζητάμε να μην προχωρήσετε στην εφαρμογή του νόμου, χωρίς τουλάχιστον την υιοθέτηση ενός υψηλού ποσού αφορολόγητο, και σας δηλώνουμε ότι θα αντισταθούμε με κάθε μέσο στην εξαφάνιση μας που εμμέσως πλην σαφώς επαπειλείται.

Εκ μέρους σύσσωμου του ΔΣ

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΠΠΠ

Κυριάκος Τοπτσίδης

alt

Ενημέρωση μελών

Σήμερα το πρωί ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας , κ.Παπαθανασίου, διαψεύδοντας τους στενούς του συνεργάτες του οι οποίοι μας διαβεβαιώναν ότι θα υπάρξει όριο αφορολόγητου και μάλιστα της τάξης των 150 ευρώ, ανακοίνωσε την εφαρμογή του νόμου για την  επιβολή φόρου στα κέρδη των τυχερών παιχνιδιών όπως ακριβώς ψηφίσθηκε.

Αυτό που από μέρες είχαμε πληροφορηθεί επιβεβαιώθηκε δια στόματος κ. Υπουργού ο οποίος αψηφώντας όλες τις αντίθετες εισηγήσεις της ΟΠΑΠ, των εργαζομένων της ΟΠΑΠ και της ΠΟΕΠΠΠ προχωράει σαν ταύρος σε γυαλάδικο για να διαλύσει ότι έχει μείνει όρθιο.

Η ΠΟΕΠΠΠ ήδη έστειλε επιστολή προς τον κ. Υπουργό με την οποία επιθυμεί να τον φέρνει προ των ευθυνών του, αν και δεν πρέπει να τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Ο κ. Υπουργός αποφάσισε ότι έτσι θα γεμίσει τα ταμεία και από ότι φαίνεται κανείς δεν θα του αλλάξει γνώμη.  Εμείς πλέον δεν έχουμε άλλες επιλογές από το να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα και ενότητα την κατάσταση που δημιουργείται.

Είναι προφανές πλέον ότι το θέμα της φορολογίας των κερδών των τυχερών παιχνιδιών προτάσεται όλων των άλλων θεμάτων μας και θα αναζητηθούν κάθε είδους λύσεις που θα μας προστατέψουν σαν επαγγελματίες. Και να είναι σίγουρος ο κ. Υπουργός ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα για αυτούς που ξέρουν την αγορά.

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ: Οι παραπάνω εξελίξεις δυστυχώς δικαίωσαν και τους συναδέλφους που απαιτούσαν πρώτα λύση του θέματος της φορολόγησης των κερδών και ύστερα οι συμβάσεις με την ΟΠΑΠ.  Άρα η συζήτηση για τις συμβάσεις θα περιμένει τη σειρά της, προ το παρόν μας καίει η φορολόγηση των κερδών. Να το λύσουμε αυτό και βλέπουμε. Και αυτό το λέμε εμείς που δώσαμε αγώνα, ενάμιση ολόκληρο χρόνο, μελετήσαμε προτάσεις, συζητήσαμε επί ώρες, συγκρουστήκαμε και συμφωνήσαμε.

ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Και πάνω σε όλα αυτά ήρθαν και οι ανακοινώσεις του Προέδρου της ΟΠΑΠ για την διενέργεια ιντερνετικού στοιχήματος, από τη Κύπρο, και ας μας διαβεβαίωναν δύο χρόνια τώρα ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου.

Ενώ λοιπόν είναι προφανές ότι ετοιμάζεται η απελευθέρωση του μονοπωλίου εμείς θα πρέπει να εξετάσουμε τα πάντα κάτω από αυτό το πρίσμα πλέον.

Και αυτά ενώ συζητάγαμε με τους υπεύθυνους του Στοιχήματος για βελτιώσεις του κουπουνιού. Από την πρώτη κιόλας συνάντηση καταλάβαμε ότι θέλουν να κάνουν πολλά για τη βελτίωση του κουπονιού. Ελπίζαμε και η Διοίκηση της εταιρείας να είχε ίδιες προθέσεις. Δυστυχώς από ότι φαίνεται δεν έχουν σαν προτεραιότητα να βελτιώσουν το κουπόνι αλλά να ξεκινήσουν ιντερνετική εταιρεία, του εξωτερικού για την ώρα.

Για την Π.Ο.Ε.Π.Π.Π.

Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΥΠΟΥ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Α. ΛΥΡΙΣΤΗΣ


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *