” UN PROPHET “

 

Περασμένες 2 τα μεσάνυχτα, ήρεμος…απολαμβάνοντας την πολύτιμη επιλεκτική αποξένωση μου απο τους “καθημερινούς θορύβους” της καθημερινότητας μου…και ξαναγεμίζωντας το…ποτηράκι μου, πάτησα αριστερό “κλικ”.

“ΠΡΟΦΗΤΗΣ”…και μέσα στο σκοτάδι, αναπαυτικά με το ντουμάνι να γεμίζει τον χώρο μου και να ανακατεύεται με την βαριά μυρωδιά του Jack…άρχισε να ξετυλίγεται μια συναρπαστική εξιστόρηση. Ο Μάλικ ένας 19χρονος Αραβας που βρίσκεται έγκλειστος στην φυλακή…Αμόρφωτος, συνεσταλμένος, ντροπαλός και πολύ αδύναμος περιφέρεται μέσα στα “σίδερα” σε σημείο που θα μπορούσε κάλλιιστα να αποτελέση αφορμή για την δημιουργεία ενός στοιχηματικού γεγονότος, για το…αν θα αντέξει περισσότερο απο εναν μήνα μέσα στην φυλακή… Ομως ο Μάλικ έχει κάτι…επάνω του που δεν αφήνει αδιάφορο τον capo τον σκληρό αρχηγό της Κορσικανικής Μαφίας, αυτός που στήνει ολα τα παράνομα κόλπα στην φυλακή, αυτός που γρασσάρει τους φύλακες και Διευθυντές και κινεί τα νήματα στον…έξω κόσμο!!! Αρχίζουν να μιλάνε και να κάνουν παρέα ώσπου κάποια στιγμή ακούγεται απο το στόμα του Κορσικανού η λέξη κλειδί για τον Μάλικ…” Μπορώ να σε εμπιστευθώ?” Και ο 19χρονος αρπάζει την ευκαιρεία απο τα μαλλιά… Ο capo θα γίνει η “σφραγίδα” του νεαρού Αραβα για την ασφαλή επιβίωση του μέσα στις φυλακές παρά το γεγονός πως γνωρίζει πολύ καλά την αντίδραση των υπόλοιπων συμπατριωτών του, κρατουμένων. Με αρκετές μικροδουλειές και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα ο Κορσικανός πείθεται για την αφοσίωση και την κρυμένη ικανότητα του 19χρονου Μάλικ…εναν άνθρωπο πολύ χρήσιμο για τις…εξωτερικές εργασίες του και του εξασφαλίζει πολλά προνόμια. Τότε είναι που ο νεαρός Αραβας με το πολύ κοφτερό μυαλό, καταστρώνει τα δικά του σχέδια όπου…Η Συνέχεια επι της οθόνης…

Είχα πολύ καιρό να δώ εναν αληθινό Ευρωπαικό κινηματογράφο!!! Εναν κινηματογράφο που αποδυκνείει περίτρανα την βαθιά Ευρωπαική κουλτούρα και το πέρασμα της μέσα απο τις συμπληγάδες πέτρες!!! Γαλλικός, Ιταλικός, Σουηδικός, Γερμανικός, Ελληνικός κινηματογράφος που μεσα του κυλάνε όλα τα αριστουργηματικά “ρινίσματα” , τα οποία λάμπουν μέσα απο το πέρασμα και το φιλτράρισμα και φωτίζουν το μέλλον όλης της Ευρώπης και την κρατάνε ζωντανή μέχρι και σήμερα!!! Μόνο Ευρωπαίος μπορεί να εμβαθύνη τόσο πολύ στους ανθρώπινους χαρακτήρες…και να φτιάξει εναν αδύναμο στην αρχή κακόμοιρο μετανάστη, μικροκακοποιό που παρά την προαποφασισμένη…τύχη του, παλεύει με νύχια και με δόντια να της αλλάξη διαδρομή… αλλά πολύπλευρο, πολυμήχανο, μυστηριώδη αλλά και τόσο ανθρώπινο…Μάλικ!!! Αξιοσημείωτη η συμπεριφορά του, όταν κυκλοφορεί έξω απο την φυλακή. Αφήνει το σκληρό και αδίστακτο “προσωπείο” της φυλακής και γίνεται…παιδί!!! Ενα τραγικό παιδί 19 χρονών που περιμένει απο τον…Προφήτη της φυλακής (τρίτο πρόσωπο) να “δει” ενα άλλο μέλλον για εκείνον…

Κάτι η Κορσική που την γουστάρω πολύ και πάντα θα μνημονεύω τους φίλους Ιταλούς, πατήρ Ροζάριο και Βιτο που με ξενάγησαν για μια εβδομάδα στο “Νησί” πρίν απο 8 χρόνια περίπου και θεωρώ τον εαυτόν μου τυχερό οταν με πήγαν στην Βιβλιοθήκη του Αζαξιό και είδα χειρόγραφα του 16ου αιώνα που πιστοποιούν ακράδαντα πως οι πρώτοι κάτοικοι του απόμερου σημείου εκείνου του νησιού ήταν Ελληνες απο την Μάνη. Οταν το 1586 εαν δεν κάνω λάθος το δεσποτάτο της Βυζαντινής Μάνης, εδωρίθη σε Φράγκο πρίγκηπα εξεδιώχθη και εξορίσθη η οικογένεια του τότε προύχοντα Δεσποτόπουλου…η οποία ναύλωσε καράβι και ξεκίνησε για το άγνωστο…Την οικογένεια ακολούθησαν 150 περίπου Μανιάτες με τις οικογένειες τους που κατέΛησαν σε ενα σημείο του νησιού…παρθένο και απάτητο. Με τον καιρό δημιούργησαν μια μικρή κοινωνία και οποιος ξένος πέρναγε ή επισκεπτόταν το μικρό χωριό…τον χαιρετούσαν με την φράση, Α, γειά τσου!!! Με το πέρασμα των χρόνων το χωριό έγινε πόλη με την ονομασία ΑΓΕΙΑΤΖΟ στα Ελληνικά και σιγά σιγά ενσωματόθηκε η φράση αυτή, με την ντόπια Γαλλολατινική διάλεκτο και φτάσαμε στο σημερινό ΑΖΑΞΙΟ!!!

Κάτι λοιπόν το Νησί και με την αυτονομιστική του διάθεση, κάτι ο Αραβας μετανάστης που κουβαλάει την κουλτούρα του και γίνεται σκιά μεσα σε μια Ευρωπαική πόλη, κάτι η λόξα μου, κάτι τα 50 με το ένδοξο παρελθόν μου, κατι το οτι σήμερα δεν ζώ πια…αλλά υπάρχω και φροντίζω να το κάνω όπως εγώ θέλω…με έκαναν να απολαύσω μια ταινία που για μένα στην ουσία είναι η…αληθινή πραγματικότητα που βιώνουμε και όχι η εικονική που μας…σερβίρουν και πρέπει να λέμε και ευχαριστώ μετά…σταυροκοπήματος!!!

(Με τέτοιον…ίστρο σαν τον σημερινό, μην σας ξεφύγει ποτέ και μου δώσετε…κουπί να τραβήξω,γιατί θα φτάσω μέχρι την…Αίγυπτο και δεν θα εχω πάρει…χαμπάρι!!!)

Καλά ολα αυτά λοιπόν αλλά καλή και η ενασχόλησης μας με τα στοιχηματικά τεκτενόμενα… Αρχικά, νοιώθω περήφανος που το ταμείο μου έχει + 7,91 units απο το προχθεσινό μου εύστοχο ποντάρισμα. Για σήμερα έχω επιλέξει να ποντάρω με ασιατικό χάντικαπ στον αγώνα της Αιντχόφεν με την Σπάρτα Πράγας. Φορμαρισμένη αυτή την περίοδο η γηπεδούχος ομάδα, θεωρώ πως θα πετύχει σήμερα μια άνετη επικράτηση για να σφραγίση οριστικά το εισιτήριο για τους 32 της διοργάνωσης. Καλή ομάδα και οι φιλοξενούμενοι αλλά για τα δεδομένα της χώρας της…

Αιντχόφεν – Σπάρτα Πράγας = 1 (ΑΗ – 0 : 1) με απόδοση 2,03 Χ 5 units. (Κερδίζω το στοίχημα με νίκη των γηπεδούχων με 2 γκόλ διαφορά ή περισσότερα, με 1 γκόλ διαφορά δηλ.1-0, 2-1, 3-2 κλπ παίρνω το ποντάρισμα μου πίσω και με ισοπαλία και ήττα των γηπεδούχων…χάνω το στοίχημα)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *