WRC 2010 – Ράλι Σουηδίας

 

Ταχύτατος αγώνας, από τους πιο θεαματικούς του πρωταθλήματος, με τα αγωνιστικά να «χορεύουν» παίρνοντας απίθανες γωνίες πάνω στο χιόνι που προσφέρει πρόσφυση καλύτερη από χώμα, χάρη στα εξειδικευμένα ελαστικά με καρφιά που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις συνθήκες.

 

alt

 

Επίκεντρο του αγώνα είναι η πόλη Karlstadt και ο καιρός προβλέπεται αίθριος, κάτι που σίγουρα ευνοεί το μοναδικό μη Σκανδιναβικό πλήρωμα (Loeb/Helena, βεβαίως, βεβαίως) που έχει κατακτήσει τη νίκη εκεί (2004) στα 60 χρόνια διεξαγωγής του συγκεκριμένου αγώνα. Και φέτος θα έχει απέναντί του ως βασικούς ανταγωνιστές τα παιδιά της ford κυρίως, τους   Hirvonen / Lehtinen (παράδόξως δεν έχουν κερδίσει ποτέ εκεί) και Latvala / Anttila νικητές το 2008. Σε αυτούς προσθέτουμε τους P. Solberg/Mills που αναμένεται να είναι  ανταγωνιστικoί  τουλάχιστο για μια θέση στο βάθρο, ενώ οι απρόσμενα καλές επιδόσεις των Sordo/Marti στα περσινά γρήγορα ράλι, μας κινούν την περιέργεια για το τι μπορεί να καταφέρουν οι ισπανοί εκεί, δεδομένου ότι το ράλι Σουηδίας είναι ουσιαστικά αγώνας flat out.

 

 

alt

 

Όμως guest star του τριημέρου δεν είναι άλλος από τον υπέροχο ψηλέα Marcus Grönholm που, όπως πάντα, με τον Timo Rautiainen δίπλα του, θα είναι στη μάχη του βάθρου, εφόσον δεν έχει προβλήματα και εξόδους. Είναι και αυτή η απραξία βλέπετε, που τον περιορίζει σε ρόλο σοβαρού ρυθμιστή (με στόχο να τερματίσει ψηλότερα από τα citroen) αλλά από την άλλη μας  δίνει την ευκαιρία να θυμηθούμε το απαράμιλλο «όλα μέσα» στυλ και την προσωπικότητα ενός μεγάλου πρωταθλητή, που τόσο λείπει από το WRC, από τότε που εγκατέλειψε την ενεργό δράση.

 

alt

 

 

Στοίχημα

 

Το σουηδικό ράλι είναι ένας από τους αγώνες μπορούμε (και ίσως πρέπει ως παίκτες) να ποντάρουμε δυνατά, καθώς τα φαβορί μας, βοηθούνται και από τις αποδόσεις. Είναι ο μοναδικός αγώνας της χρονιάς που συμβαίνει αυτό. Π.χ. θα ποντάραμε άνετα στο να κερδίσει ο Loeb στην άσφαλτο ,αλλά η απόδοση θα είναι ελάχιστη για το ρίσκο που αναλαμβάνουμε. Εν ολίγοις, πάμε με τα λογικά φαβορί τους φινλανδούς της ford. Σε μια χρονιά που περιλαμβάνει 4 ασφάλτινα ράλι, ξέρουν ότι η μόνη ελπίδα να διεκδικήσουν τους δύο τίτλους είναι ουσιαστικά το 1-2 στον αγώνα της Σουηδίας.

Συνυπολογίζοντας εδώ το υποχρεωτικά πιο φυλαγμένο στυλ του Latvala (μετά και τις περσινές καταστροφές που με το «καλημέρα» τον έθεσαν εκτός τίτλου)  που «πρέπει» να τερματήσει. Ομολογώ ότι αν έπρεπε χωρίς όρους να ποντάρω σε κάποιον για νικητή, θα έπαιζα τα ρέστα μου πάνω του, αλλά η λογική λέει ότι στο ψηλότερο σκαλί θα βρεθεί ο Hirvonen και αν «στραβώσει», o Latvala ακολουθεί.

Ο Loeb? Πέρσι στη Νορβηγία (χιόνια) τους κέρδισε όλους και εκτός έδρας. Με παρελκυστική τακτική «Ναπολέων» ο γάλλος προσπάθησε να τους υπνωτίσει τις τελευταίες ημέρες με δηλώσεις του στυλ «δε μου αρέσουν τα χιόνια, προτιμώ το καλοκαίρι εγω», αλλά ουδείς τον πιστεύει. Είναι σίγουρο ότι θα εφαρμόσει την τακτική που ξέρει: take no prisoners και πάμε για τη νίκη παντού και πάντα. Απλά ελπίζουμε οι φινλανδοί να είναι λίιγο καλύτεροι. Άλλωστε στη Σουηδία παραδοσιακά οι θέσεις κρίνονται μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

 

Ποντάρουμε  λοιπόν για ΝΙΚΗΤΗ:

 

Mikko Hirvonen  :  2.60  (expect.com)  8/10

Jari-Matti Latvala  :  7.00  (stanjames.com)  2/10

 

 

 

Ο ιστότοπος του αγώνα : http://www.rallysweden.com/wrc/en/?page_id=33


Οι συμμετοχές : http://www.rallysweden.com/WordPress/wrc_en/wp-content/uploads/2010/01/entry-list-as-approved-by-fia.pdf

 

LIVE παρακολούθηση των αποτελεσμάτων : http://www.wrc.com/jsp/index.jsp?lnk=405&season=2010&rally_id=S

 

alt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *