“Ο άνθρωπος που βαδίζει”

Οταν ξέρεις πως τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας σου έχουν την δική τους ξεχωριστή προσωπικότητα, όταν καλύπτουν με τον καλύτερο τρόπο τα ελληνικά και διεθνή  αθλητικο…στοιχηματικά γεγονότα, οταν σε μεταφέρουν με τον καλύτερο τρόπο στα αθλήματα που λατρεύουν τότε… εχεις μια τεράστια πολυτέλεια!!!

Την απόλυτη αίσθηση της ελευθερίας να ασχοληθείς πολύ χαλαρά και ουσιαστικά  με την τέχνη… Γιατί  οχι άλλωστε? Μα ετσι και αλλιώς  η φράση τέχνη, εχει άμμεση σχέση με την ιστοσελίδα. Θέλει τέχνη η πετυχημένη προσέγγιση σε παγκόσμια τουρνουά του τέννις, στους αγώνες του μοναδικού WRC, τέχνη θέλει μέσα σε ενάμιση μήνα να αγγίζεις τις 200 μονάδες καθαρό κέρδος απο τον στοιχηματισμό… τέχνη είναι να διαμένεις στο Μιλάνο και στο Όσλο και βέβαια τέχνη είναι να ασχολείται γενικώτερα ο άνθρωπος με την δημιουργική του πλευρά σε ολα του τα επίπεδα!!!

"L΄homme qui marche Ι" ( Ο άνθρωπος που βαδίζει Ι ) ο τίτλος του έργου που βλέπετε στην φωτογραφία μας και πρόκειται για το γλυπτό του Ελβετού γλύπτη Αλμπέρτο Τζιακομέτι. Το έργο αυτό μια ψιλόλιγνη ανθρώπινη μορφή σε φυσικό μέγεθος, με το ένα πόδι μπροστά απο το άλλο έσπασε πριν απο λίγες ημέρες το παγκόσμιο ρεκόρ τιμής έργου τέχνης στον οίκο των δημοπρασιών Sotheby΄s του Λονδίνου, με το ιλλιγιώδες ποσό των 74.185.983 ευρώ… τριπλασιάζοντας την αρχική τιμή εκτίμησης!!! Μόλις… 8 λεπτά κράτησε η διαδικασία της δημοπρασίας όταν ενας ανώνυμος τηλεφωνικός αγοραστής (όπως συμβαίνει ως συνήθως) "άδειασε" του 10 επίδοξους αγοραστές του έργου και αφου ταυτοποιήθηκε ο νέος αγοραστής η δημοπρασία έλαβε τέλος. Μάλιστα οι πρώτες διαρροές μιλούσαν για κάποιον νεόπλουτο Ρώσο ή κάποιον συλλέκτη Άραβα. Ακούστηκε και για το όνομα του Αμπράμοβιτς αλλά ο ίδιος το διέψευσε. (απορώ πως δεν ακούστηκε και το δικό μου…αλλά τέλος πάντων).

Για την ιστορία να πούμε πως έργο του συγκεκριμένου καλλιτέχνη (Αλμπέρτο Τζιακομέτι 1901-1966) τον Μάιο του 2008 πωλήθηκε έναντι 27.400.000 ευρώ και τον Νοέμβριο που μας πέρασε πωλήθηκε άλλο ένα μικρότερο σε διαστάσεις έναντι 19.300.000 ευρώ. (γενικά βλέπουμε πως οι τιμές των έργων είναι…προσιτές… απλά εγώ δεν… προλαβαίνω να τα αγοράσω.) Το φοβερό επίσης είναι πως το έργο αυτό βρισκόταν στις αποθήκες της Γερμανικής Τράπεζας Dresdner Bank που φαλίρησε και την οποία εξαγόρασε αμέσως η Commerzbank, καρπούμενη ολα της τα περιουσιακά στοιχεία ακόμη και τις… αποθήκες της!!!

Σε άλλη παρουσίαση μας θα μιλήσουμε για το πως τιμολογούν την τέχνη και πως διαμορφώνονται οι διάφορες τιμές!!!

 

Diasim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *