WRC 2009 – Ράλι Ιορδανίας

 

Αυτός ο χωμάτινος αγώνας δίνει συνέχεια στο αμιγώς “βρώμικο” κομμάτι του WRC και μπορεί να θεωρηθεί άνετα ως ο πιο δύσκολος αγώνας της χρονιάς, με πλήθος ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που το επιβεβαιώνουν:

 

Με συνδυασμό δρόμων που κάτω από τη λεπτή χωμάτινη επιφάνεια, κρύβουν ένα λείο και σκληρό υπόστρωμα, όμοιο με άσφαλτο και δρόμων που έχουν ευκαιριακά διανοιχτεί για τις ανάγκες του αγώνα. Αυτό σημαίνει «χασίματα» και στροφές χωρίς λογική, στη μέση του πουθενά, πάνω σε δρόμους γεμάτους σαθρό χώμα και πέτρες στο δεύτερο πέρασμα, σε ένα τοπίο χωρίς ίχνος βλάστησης και άρα χωρίς κανένα χαρακτηριστικό σημείο που να βοηθά στο γράψιμο των σημειώσεων. Είναι το ράλι όπου η συνεργασία οδηγού-συνοδηγού πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από τέλεια. Προσθέστε τις πέτρες και τα βράχια στις άκρες του δρόμου που αναγκάζουν τους οδηγούς σε κίνηση πάνω σε μια λεπτή οδηγική γραμμή, για να καταλάβετε  το βαθμό συγκέντρωσης που πρέπει να έχουν τα πληρώματα, τα οποία σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες οφείλουν να πηγαίνουν με το γκάζι στο πάτωμα και αλάνθαστα συγχρόνως.

Δύσκολα πράγματα, ακόμα και για τους κορυφαίους οδηγούς στον κόσμο..


Jordan WRC

Το Ράλι Ιορδανίας αποτελεί ταυτόχρονα και έναν κομβικό αγώνα, καθώς θα μας δείξει πού θα κινηθούν τα πράγματα εφεξής, μιας και ο αγώνας στο Μεξικό μάλλον μας μπέρδεψε περισσότερο, παρά μας διαφώτισε πάνω σε αυτό. Συγκεκριμένα, το ενδιαφέρον μας για αυτό, αυξάνεται κατακόρυφα καθώς μια σειρά από ερωτήματα ζητούν απάντηση:

 

           Θα είναι ανταγωνιστικά τα ford ύστερα από το «κάζο» στο Μεξικό; Ήταν μεμονωμένο περιστατικό η ολοκληρωτική τους ήττα με κάτω τα χέρια από τα citroen ή φανερώνει σημαντική διαφορά στην εξέλιξη, η οποία οδηγεί το πρωτάθλημα σε πρόωρη και άνετη επικράτηση των Loeb/Helena και citroen;

         Oι Sordo/Marti είναι ικανοί να διαχειριστούν την πίεση από τα λάθη των δύο πρώτων αγώνων και την ταυτόχρονη εντυπωσιακή εμφάνιση του Ogier, που απειλεί πλέον φανερά την ύπαρξη του ισπανικού πληρώματος στην γαλλική (και άρα φιλική) προς αυτόν, ομάδα; Μην ξεχνάμε πως το ισπανικό πλήρωμα είχε τερματίσει δεύτερο στην Ιορδανία το 2008 στην πρώτη διοργάνωση του συγκεκριμένου ράλι στα πλαίσια του WRC.

         Είναι οι Peter Solberg/Phil Mills σε θέση να διεκδικήσουν κάτι παραπάνω από τη δεύτερη θέση στο Μεξικό, ή παίζουν απλά ρόλο ρυθμιστή και βοηθού προς τα εργοστασιακά citroen; Υπ’ όψην ότι ο Πέτρος αναβάθμισε πλέον τον κινητήρα του σε προδιαγραφές του 2009…

 

Jordan WRC

 

Ράλι με περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις και γι’ αυτό με τεράστιο ενδιαφέρον λοιπόν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε θεατής θα ήθελε να βρίσκεται εκεί. Φανταστείτε να κάθεστε σε ένα από τα άπειρα υψώματα της διαδρομής, με ανεμπόδιστη από βλάστηση, θέα χιλιομέτρων και να βλέπετε τα αγωνιστικά να έρχονται από το βάθος του έρημου τοπίου! Εμπειρία…

 

Jordan WRC

 

Στοίχημα

Στοιχηματικά, τα δεδομένα  είναι αποτρεπτικά για ποντάρισμα σε νίκη. Σίγουρα φαβορί οι Loeb/Helena (όπως πάντα), αλλά δεν γνωρίζουμε την αντίδραση των φινλανδών της ford και όχι μόνο, αφού η επιλογή Sordo, περισσότερο μας προβλημάτιζει παρά μας ενθαρύνει, τουλάχιστο μέχρι να δούμε το «μέταλλο» του ισπανού. Πάντως το 17,00 του Latvala με προκαλεί, έστω και αν τα δεδομένα δεν βοηθούν.

Πάμε συνεπώς στα headtohead, όπου η μοναδική -αλλά καλή – περίπτωση που ξεχωρίζω είναι το «στάνταρ» στο στοίχημα που μας πλήρωσε και στο Μεξικό:

 

Matthew Wilson – Kimi Raikkonen :   1    1.65 http://www.expekt.com/index.jsp?lc=ger   alt WIN

Ο Kimi, καλείται να κάνει κάτι που δεν έχει συνηθίσει ακόμα: να ακούσει το συνοδηγό του και μάλιστα στο δυσκολότερο αγώνα. Από την άλλη παρακαλείται ο, έμπειρος πλέον, υιός Wilson να κρατήσει το αυτοκίνητό του εντός δρόμου περισσότερο από ό,τι ο φινλανδός αντίπαλός του, προκειμένου να πληρωθούμε. Εφικτό;

Πολύ πιθανό, οπότε το στοίχημα αυτό προτρέπει για καλό ποντάρισμα.

 

alt

 

Αντίθετα με τους υπόλοιπους αγώνες του προγράμματος, το Ράλι Ιορδανίας ξεκινά την Πέμπτη και τερματίζει το Σάββατο.

 

Η σελίδα του αγώνα :  http://www.jordanrally.com/

 

Οι βαθμολογίες του πρωταθλήματος :  http://www.wrc.com/jsp/index.jsp?lnk=410&season=2010

 

Τα αποτελέσματα των ειδικών διαδρομών live :  http://www.wrc.com/jsp/index.jsp?lnk=405&season=2010&rally_id=MEX


                 

 alt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *