WRC 2010 – Ράλι Τουρκίας

Το ράλι της Τουρκίας είναι μια από τις νεώτερες προσθήκες στο Πρωτάθλημα (2003), αλλά όπως κάθε παγκόσμιας εμβέλειας και ενδιαφέροντος γεγονός που αναλαμβάνουν οι Τούρκοι, είναι σχεδιασμένο με προσοχή και στόχο πάνω απ’ όλα την προβολή της χώρας τους σε όλο τον κόσμο. Σε αυτά οι γείτονες είναι άριστοι, το επικοινωνιακό παιχνίδι το κατέχουν πλέον πολύ καλά και γι αυτό προσλαμβάνουν ικανά και διεθνούς κύρους άτομα για να προβάλουν το προϊόν τους.  Ακόμα και με ισχνή ως ανύπαρκτη συμμετοχή θεατών τα προηγούμενα χρόνια, το ράλι κατάφερνε να μείνει στο καλεντάρι του WRC και αυτό λέει πολλά. Η διαρκής προσπάθεια για βελτίωση και «επανατοποθέτηση» του προϊόντος τους στην παγκόσμια αγορά, φαίνεται και από τη φετινή, νέα σχεδίαση του αγώνα που καμία σχέση δεν έχει με τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι, από τα δύσβατα ψηλά βουνά στη νότια Μικρά Ασία, αυτός μεταφέρεται στην πιο «Ευρωπαϊκή» και κοσμοπολίτικη Κωνσταντινούπολη, με ένα ολοκληρωμένο event που περιλαμβάνει τα πάντα:

Κρουαζιέρα για όλους στο Βόσπορο, μεταφορά των αυτοκινήτων με φέρυ στην ευρωπαϊκή πλευρά, εκκίνηση στην πλατεία sultanahmet, δίπλα στο Μπλέ Τζαμί και την… Hagia Sophia, υπερειδική διαδρομή στο κέντρο της πόλης όλα στη υπηρεσία (και τη παγκόσμια δημοσιότητα) της Α.Μ. Τηλεόρασης.

 

Και αμέσως η σκέψη πάει στο .. τι κάναμε «εμείς» στο Ακρόπολις ..

 

alt

 

Στα του αγώνα, καμία σχέση με τα τοπία στα ψηλά χιονισμένα βουνά, με τους σκληρούς χωματόδρομους και τον ευμετάβλητο καιρό, στοιχεία που χαρακτήριζαν το ράλι Τουρκίας όσο αυτό διεξαγόταν με επίκεντρο στην περιοχή της Antalya. Η νέα version θέλει τον αγώνα πιο μαλακό, πιο γρήγορο και πιο μαζεμένο, κοντά στην Πόλη με την ελπίδα να προσελκύσει επιτέλους και θεατές. Για το σκοπό αυτό, τη δεύτερη ημέρα θα προσφέρει και ασφάλτινα κομμάτια (σε «μεικτές» ειδικές διαδρομές, χώματος και άσφαλτου) 40 χιλιομέτρων, που μπορεί και να κάνουν τη διαφορά σε έναν αγώνα που δεν έχει μεγάλες σε μήκος ε.δ. οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν μεγάλες διαφορές.
 

alt

 

Οι πρωταγωνιστές, τα πληρώματα δηλαδή (απαραίτητη η υπενθύμιση μετά τα όσα «χαριτωμένα» έγιναν στο ράλι Ιορδανίας, με τους επικεφαλής των ομάδων να χειρίζονται ως πιόνια τα πληρώματα σε σχέση με τη σειρά εκκίνησης), θα έχουν να αντιμετωπίσουν λοιπόν τελείως καινούριες ειδικές οπότε τα προγνωστικά που μπορεί να κάνει κανείς βασίζονται περισσότερο σε εικασίες, παρά σε δεδομένα. Βλέπετε το αιώνιο φαβορί πλήρωμα των Loeb/Helena, δε συμπαθεί ιδιαίτερα τους νέους, με αχαρτογράφητους δρόμους, αγώνες και από την άλλη οι διεκδικητές  του παγκοσμίου στέμματος Hirvonen/Lehtinen δεν αισθάνονται και πολύ καλά τελευταία, μετά τη εγκατάλειψη στην Ιορδανία που τους έριξε πολύ πίσω στη μάχη του πρωταθλήματος. Αυτό ίσως αποτελεί ιδανική ευκαιρία για τους υπόλοιπους, ικανούς και γρήγορους, να δείξουν τι πραγματικά αξίζουν. Είναι όμως αυτό εφικτό μετά τα όσα τραγελαφικά είδαμε στην Ιορδανία, με τις οδηγίες των επικεφαλής να διαμορφώνουν τις συνθήκες σε πολύ εντονότερο βαθμό από ό,τι το ίδιο το ράλι;

 

alt

 

Με λίγα λόγια, μπορεί κανείς να ρισκάρει χρήματα πάνω σε μια επικράτηση του Sordo ή του Peter Solberg ή ακόμα και των Latvala, Ogier κάτι που θα μπορούσε με μεγάλες πιθανότητες να συμβεί αν ο αγώνας παιζόταν στα ίσια, καθώς ο καθένας από τους παραπάνω έχει το δικό του ίσχυρο κίνητρο για κάτι τέτοιο;

 

Η λογική λέει ότι «πρέπει» να ποντάρουμε σε νίκη Hirvonen (τελευταίος νικητής στην Τουρκία. το 2008) όντας σε μια κατάσταση παρόμοια με πέρσι πριν το ράλι Ακρόπολις, δηλαδή με επιτακτική την ανάγκη νίκης προκειμένου να κρατηθεί εντός μάχης τίτλου. Από την άλλη όμως δε μπορούμε να πούμε ότι μέχρι στιγμής ο φινλανδός εμπνέει εμπιστοσύνη και μάλιστα σε μια χρονιά όπου όλοι στη ford δηλωμένα δουλεύουν υπέρ του. Είναι φανερό ότι τα μάτια όλων θα είναι στραμμένα στο φινλανδικό πλήρωμα και στο αν αυτό μπορέσει να αντιδράσει αποτελεσματικά απέναντι σε Loeb και  citroen. Το αν ποντάρουμε πάνω του, για να πληρωθούμε την απόδοση του 3,25 (Ladbrokes.com) είναι κάτι που με προβληματίζει, οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις προτιμώ ένα σουβλάκι με τζατζίκι και το πάσο!

 

alt

 

Σε ένα τόσο αμφίρροπο αγώνα, το παιχνίδι στο headtohead αντίθετα, δείχνει να προσφέρει μια ευκολότερη και επικερδή (από ό,τι φάνηκε και μέχρι στιγμής) διέξοδο στους στοιχηματικούς μας προβληματισμούς.

 

Matthew Wilson – Kimi Raikkonen : 1   1.65  Expekt δείχνει και πάλι μια καλή σχετικά επιλογή.

Όσο η εμπειρία του Wilson κρατιέται πάνω από την εντυπωσιακή ικανότητα μάθησης νέων δεδομένων και το ταλέντο του Raikkonen, τόσο θα ποντάρουμε υπέρ του βρετανού, όπως και τώρα, δε θα χτυπήσουμε όμως τόσο δυνατά όπως στην Ιορδανία, (όπου εύκολα πληρωθήκαμε) αφού ο αγώνας της Τουρκίας μοιάζει να ταιριάζει στον φινλανδό.

 

Κατ'επιλογή προτείνονται και τα εξής:

Henning Solberg – Federico Villagra : 1   1.60  Expekt

Daniel Sordo – Petter Solberg : 2   2.20   Expekt

 

αυτή τη φορά με περισσότερη επιφύλαξη και εγράτεια σε σχέση με τα προηγούμενα ράλι. Νέος αγώνας, στρατηγική των ομάδων, αναμονή όσον αφορά την αντίδραση των πληρωμάτων, όλα αυτά μας κάνουν επιφυλακτικότερους..

 

alt

 

Η σελίδα του αγώνα : http://www.rallyofturkey.org/Default.aspx


Οι συμμετοχές : http://www.wrc.com/jsp/index.jsp?lnk=403&season=2010&rally_id=TR

 

Οι βαθμολογίες του πρωταθλήματος : http://www.wrc.com/jsp/index.jsp?lnk=410&season=2010

 

Οι χρόνοι των ειδικών διαδρομών LIVE : http://www.wrc.com/jsp/index.jsp?lnk=405&season=2010&rally_id=TR

 

 

alt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *