Πρωτοχρονιά και πάλι …

Πρώτη φορά ο εορτασμός του νέου χρόνου, σύμφωνα με την ιστορία, παρατηρήθηκε στην αρχαία Βαβυλώνα πριν από περίπου 4.000 χρόνια. Αυτή η γιορτή, για τους Βαβυλώνιους, διαρκούσε σχεδόν 11 ημέρες, εκ των οποίων η καθεμία είχε τον δικό της μοναδικό και μεγαλειώδη τρόπο εορτασμού.
Για τους αρχαίους, το ξεκίνημα της άνοιξης ήταν η στιγμή για την έναρξη ενός νέου έτους, αντίθετα από την πρώτη του Γενάρη, που δε διαθέτει κάποια φυσική σημασία.
Οι Ρωμαίοι τώρα, συνέχισαν να υποδέχονται το νέο έτος στα τέλη του Μάρτη, όμως το ημερολόγιό τους άλλαζε συνέχεια σύμφωνα με τις εντολές του κάθε αυτοκράτορα κι έτσι, πολύ σύντομα αφανίστηκε κάθε ίχνος συγχρονισμού της γιορτής με τον ήλιο.
Με σκοπό την επιδιόρθωση της ημερολογίου, η ρωμαϊκή Γερουσία κήρυξε την πρώτη του Γενάρη, σαν ξεκίνημα του έτους, κατά το 153 π.Χ. Η τελική όμως αναδιάρθρωση του ημερολογίου, έγινε το 46 π.Χ., από τον Ιούλιο Καίσαρα, ο οποίος όρισε την πρώτη του Γενάρη, σαν ημερομηνία έναρξης του καινούριου χρόνου.
Αρκετές δεκαετίες αργότερα, οι Ρωμαίοι συνέχιζαν να γιορτάζουν τον ερχομό του νέου χρόνου, αλλά η Καθολική εκκλησία καταδίκασε τον εορτασμό του, χαρακτηρίζοντάς τον μέρος κάποιων παγανιστικών δραστηριοτήτων του λαού.
Στους Δυτικούς λαούς, η πρώτη Ιανουαρίου γιορτάζεται μόνον τα τελευταία 400 χρόνια.
Στις μέρες μας λοιπόν, η πρώτη του έτους θεωρείται πως είναι ενδεικτική, για το πόσο τυχερή ή όχι θα είναι μια οικογένεια και γι’ αυτό υπάρχει το φαγοπότι, η βασιλόπιτα, από τα πρώτα λεπτά του νέου έτους έτσι ώστε να επηρεασθεί ο νέος χρόνος και να μας φέρνει καλούδια και τύχη και στους υπόλοιπους μήνες του.
Οι εορτασμοί, συχνά διαρκούν έως και τα ξημερώματα της ίδιας νύχτας, ενώ πολύς κόσμος πιστεύει πως ο επισκέπτης που θα μπει πρώτος στο σπίτι του, μετά τις δώδεκα τη νύχτα της τριακοστής πρώτης του Δεκέμβρη, θα μπορούσε να φέρει τύχη ή κακοτυχία.
Η Πρωτοχρονιά είναι η μέρα-ορόσημο, που σημαδεύει την αρχή του ετήσιου κύκλου και γι’ αυτό η ύπαρξή της ανακουφίζει ψυχή και μυαλό, από τις πολλές αγωνίες, φέρνοντας το χρόνο στα δικά μας μέτρα.
Μας δίνει την αίσθηση πως ελέγχουμε, το χρόνο που δεν τελειώνει ποτέ. Εμείς είμαστε εκείνοι που ορίζουμε το πότε ξεκινάει και πότε τελειώνει ο χρόνος, εμείς τον μετράμε, τον συγκρίνουμε, τον αρχειοθετούμε, πιστεύοντας πως με αυτόν τον τρόπο, είμαστε σε θέση να τον κατακτήσουμε.
Το συναίσθημα αυτό μας δίνει ανακούφιση και ηρεμία, αισθήματα που αντικαθιστούν το δέος, που κρύβουμε μέσα μας, απέναντι στο αχανές σύμπαν, αλλά και στο χρόνο, που πολλές φορές νιώθουμε πως «φεύγει» πολύ γρήγορα και δε μας δίνει την ευκαιρία να «προλάβουμε» να κάνουμε όσα θα θέλαμε σε αυτήν τη ζωή!
Σκεφθείτε, καλοί μου φίλοι και φίλες, πόσο αμέτρητος θα ήταν ο χρόνος, αν δεν υπήρχε η Πρωτοχρονιά!  Τότε και η ζωή μας θα ήταν ασαφής, αόριστη, χωρίς καθοδήγηση.
Η αρχή του κάθε χρόνου, μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε πράξη τις εμπειρίες μας και να είμαστε σε θέση να μιλάμε για εξέλιξη και πολιτισμό του ανθρώπινου είδους.
Η Πρωτοχρονιά είναι ένα φρένο στον ξέφρενο καλπασμό του χρόνου και η δική μας νίκη απέναντι στο χάος, μια και είμαστε σε θέση να καθορίζουμε τις κατευθύνσεις για εμάς τους ίδιους, τον εαυτό μας δηλαδή.
Άλλη αίσθηση που μας δίνει η αρχή του έτους, είναι ότι κάτι καινούριο έρχεται και κάτι καινούριο θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον. Έχουμε για μια ακόμη φορά την αίσθηση, πως μπορούμε να ξεκινήσουμε μια νέα ζωή, με νέα δεδομένα, άλλη αντιμετώπιση των καταστάσεων κλείνοντας στον κύκλο του προηγούμενου έτους, όσα δε θέλουμε να μας ακολουθήσουν και στο μέλλον.
Η πρώτη του νέου χρόνου φέρνει στον νου μας το καινούριο, έναν πίνακα που είναι γραμμένος από άκρη σε άκρη και τώρα μπορούμε να τον σβήσουμε ξαναρχίζοντας να γράφουμε από την αρχή ένα νέο κεφάλαιο της ζωής μας. Πιστεύουμε πως ο παλιός ο χρόνος, θα φύγει παίρνοντας μαζί του όλα, όσα μας πίκραναν, μας πλήγωσαν κι όσα αναγκαστήκαμε να υπομείνουμε σαν κακοτυχίες και πως ο νέος, ο δροσερός, έρχεται με φρέσκες ιδέες και αρκετές δυνατότητες που δεν είχαμε παλιότερα.
Μια ακόμη, τέλος, αίσθηση, που μας δίνει ο νέος χρόνος, είναι πως πιστεύουμε ότι μπορούμε να τον επηρεάσουμε, πως μπορούμε να επέμβουμε στα καινούρια γεγονότα που θα μας έρθουν, μετά την Πρωτοχρονιά.
Πιστεύουμε πως, όσα δεν κάναμε πέρυσι, τώρα με το έμπα της καινούριας χρονιάς θα τα καταφέρουμε, έχοντας καλές προθέσεις, θέληση και αποφασιστικότητα.
Ποιο θα είναι όμως το διαφορετικό φέτος, που θα γυρίσει την τύχη μας και θα μας εξασφαλίσει την επιτυχία; Είναι οι προβλέψεις των αστρολόγων, ότι η τύχη θα μας δείξει επιτέλους το πρόσωπό της ή ότι είμαστε αποφασισμένοι να εκμεταλλευτούμε κάθε ευκαιρία για δημιουργία αλλά και να δημιουργήσουμε, ευκαιρίες που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε τα όνειρα και τους στόχους μας πραγματικότητα;
Αυτό το τελευταίο, φίλοι μας, αποτελεί και το πιο σημαντικό κομμάτι, μια σημαντική σελίδα στο βιβλίο της ζωής μας.
Ανοίγοντας το καινούριο ημερολόγιο, βλέπουμε την αρχή του νέου έτους κι ευελπιστούμε πως θα μας φέρει καινούρια και θετικά πράγματα στη ζωή μας. Έτσι ακριβώς, λοιπόν, θέλουμε και να νιώθουμε, πως αρχίζει ένα νέο κεφάλαιο ζωής, ολοκάθαρο, μια σελίδα λευκή, πάνω στην οποία θα κληθούμε να γράψουμε τα νέα επεισόδια της συνέχειας στη ζωή μας.
Αυτή η σελίδα θα γράφεται διαφορετικά, για τον καθένα από εμάς, ανάλογα με το τι επιδιώκει στη ζωή του και τι περιμένει από το νέο χρόνο να του φέρει. Για άλλους θα μιλά για τις δυνατότητές τους να αναδείξουν την αξία τους στον επαγγελματικό τους χώρο, ωθώντας τους να κλείσουν εκκρεμότητες και να αφήσουν πίσω τους όλα εκείνα που τους θύμωσαν ή τους πλήγωσαν και συνέβαλαν στο να μην είναι σε θέση να προχωρήσουν όσο μπροστά θα ήθελαν οι ίδιοι.
Άλλοι θα γράψουν πως αναζητούν τη γαλήνη και την ηρεμία, μετά από ένα βαρύ παρελθόν. Άλλοι θα ζητούν αυτοπεποίθηση ή ζωτικό χώρο μέσα στο περιβάλλον τους. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν! Πρέπει όμως καθένας από εμάς, να προετοιμάσει το έδαφος, αρχικά μέσα του, στην ψυχή του και στη συνέχεια κι έξω, στην κοινωνία. Αυτά που χρειαζόμαστε όλοι, για να καταφέρουμε να κάνουμε τα θέλω μας πραγματικότητα, είναι η συνέπεια, η αποφασιστικότητα και η συστηματική μας προετοιμασία, για ότι θέλουμε να πετύχουμε φέτος.
Καιρός είναι να αποφασίσουμε πως δεν πρέπει να ξαναπούμε ποτέ, «άσε κι αύριο μέρα είναι» ή «άσε να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα» ή «έτσι είναι η ζωή, ο κόσμος ή η κοινωνία, αυτά συμβαίνουν παντού και σε όλες τις σχέσεις», ή «τι θα πειράξει, ακόμη ένα κακό, για μια ακόμη φορά», κ.ο.κ.
Θυμηθείτε! Οι αναβολές κι οι εκκρεμότητες το μόνο που επιφέρουν, είναι η ψυχική φθορά, που συχνά είναι μεγαλύτερη κι από τη φθορά, που ένα γεγονός το οποίο καλείστε να αντιμετωπίσετε μπορεί να φέρει, σύμφωνα με έρευνες των ψυχολόγων.
Έχετε σίγουρα την αξία σας, δεν έχετε παρά να πάρετε την απόφαση να την δείξετε και στους άλλους. Ψάξτε αρχικά, την εικόνα που βγάζετε προς τους άλλους κι αναρωτηθείτε, αν είναι αυτή που πραγματικά θα θέλατε να είναι. Είστε ντυμένοι ανάλογα με το χώρο που κινείστε ή εργάζεστε;
Καλλιεργείστε τις φιλικές και τις συναδελφικές σχέσεις, με όσο συναισθηματισμό διαθέτετε και μη φοβάστε να δείξετε τι αισθάνεστε, στους άλλους, χωρίς βέβαια να φθάσετε να γίνετε χαλί να σας πατήσουν.
Σκεφτείτε προτού μιλήσετε, είτε στο σύντροφό σας είτε στο συνάδελφό σας ή τον προϊστάμενό σας, αλλά και στους άλλους γενικότερα. Μη δείχνετε αναποφασιστικότητα και φόβο, αν δεν έχετε κάτι να τους πείτε, απλά παραδεχτείτε το.
Αφήστε χώρο και στους άλλους. Μην επιδιώκετε να είστε πάντα εσείς, το κέντρο του κόσμου.
Μάθετε να είστε ακριβείς στα ραντεβού και στις υποσχέσεις σας. Η έλλειψη ακρίβειας δεν εκτιμάται από κανέναν, ούτε κι από αυτούς… που την έχουν.
Δείξτε γενικότερα, ένας άνθρωπος, που μπορεί να αντιμετωπίζει με ηρεμία ότι κι αν του τύχει, ακόμη και μια κατεπείγουσα κατάσταση, που μπορεί να πανικοβάλει τους άλλους.
Η Πρωτοχρονιά είναι άρρηκτα συνυφασμένη και με την «τύχη»! Κάποιοι καταφεύγουν στον ίλιγγο του ρίσκου και στην αδρεναλίνη, που παράγει η ένταση, για να ξεχάσουν το χρόνο που κυλάει. Είναι οι άνθρωποι, που θεωρούν πως μια νίκη στα τυχερά παιχνίδια, είναι μια νίκη ενάντια στη φθορά, που ο χρόνος φέρνει.

Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική συμπεριφορά, απέναντι στο χρόνο. Άλλοι το ρίχνουν «έξω», στην προσπάθειά τους να ξεχάσουν ότι ο καιρός περνάει. Νομίζουν έτσι, πως μπορούν να εγκλωβίσουν το χρόνο και κάνουν πράγματα κι ατασθαλίες, που όλη την υπόλοιπη χρονιά δεν κάνουν. Κάνουν έτσι, αρκετές υπερβολές, μέσα σε μια νύχτα. Πίνουν και τρώνε πολύ, μεθάνε και γενικά κάνουν πράγματα που δε συνηθίζουν. Είναι οι άνθρωποι, οι οποίοι φοβούνται να αποδεχτούν το πέρασμα του χρόνου.
Υπάρχουν άνθρωποι, που τη γιορτινή αυτή ημέρα, προτιμούν να μένουν μόνοι κι αρνούνται τις επισκέψεις, τις εξόδους και τη χαρά που θα μπορούσαν να νιώσουν με τον συγχρωτισμό και με άλλους ανθρώπους. Αυτοί είναι οι άνθρωποι, που πενθούν μοναχικά το πέρασμα του χρόνου.
Άνθρωποι που αδιαφορούν και αντιμετωπίζουν την Πρωτοχρονιά, σαν μια συνηθισμένη ημέρα. Κι αυτούς τους φοβίζει ο χρόνος, που φεύγει και η αντίδρασή τους, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι ένας τρόπος να ξεπεράσουν την κρίσιμη διασταύρωση του χρόνου. Φέρονται όπως οι στρουθοκάμηλοι, δηλαδή πιστεύουν, πως αφού δεν είδαν την Πρωτοχρονιά, θα τους αγνοήσει κι εκείνη και έτσι δε θα περνάει ο χρόνος για αυτούς!
Είτε μας αρέσει είτε δε μας αρέσει, ο παλιός χρόνος μας αποχαιρετά κι έρχεται ο καινούριος, με ελπίδες και προσδοκίες για τον καθένα από εμάς, όπως κι αν τον υποδεχθούμε τη βραδιά της αλλαγής του.
Το σίγουρο είναι, πως όλοι θέλουμε κάτι το ιδιαίτερο για εμάς, για τους αγαπημένους μας, για την οικογένειά μας και το σπίτι μας. Ωστόσο, κάθε ζώδιο, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές του, έχει δικό του τρόπο να εκφράζει και να δέχεται τη χαρά και ψάχνει την ατμόσφαιρα, που θα του επιτρέψει να νιώσει άνετα και να αφεθεί στη μαγεία της ημέρας. Έτσι, έχουμε λοιπόν, τα εξής:
Για τον ΚΡΙΟ, ζώδιο φλογερό, ριψοκίνδυνο και παρορμητικό, τα «στατικά» παιχνίδια είναι κάτι που τα βαριέται και προτιμά τη γρήγορη κίνηση ρουλέτας και μπλακ-τζακ.
Για τον ΤΑΥΡΟ, που λατρεύει το χρήμα, αλλά ενώ απολαμβάνει την καλοπέραση, δύσκολα το χαλάει, εκτός αν πρόκειται να ευχαριστήσει τον… εαυτό του, καλό είναι να αποφεύγει το χλιδάτο περιβάλλον των καζίνο, γιατί θα τον κάνει λίγο ασύνετο στο παίξιμό του, ενώ στην πραγματικότητα παίζει πολύ προσεχτικά και συνετά.
Για τον Δίδυμο, με την ερμήσια φύση, που τον προικίζει με ένα επινοητικό μυαλό και ταχύτατη αντίληψη, τα τυχερά παιχνίδια είναι το ατού του, αρκεί να παίζει με μεθοδικότητα, δίχως να υποβιβάζει την ευφυΐα των συμπαικτών του.
Για τον ΚΑΡΚΙΝΟ, που του αρέσει το χαρτάκι, καλό είναι να παίζει προσγειωμένα κι όχι διαισθητικά, γιατί όντας κυκλοθυμικός, μπορεί αργότερα να μετανιώσει, αν αφεθεί στις παρορμήσεις του.
Για το ΛΕΟΝΤΑ, με το φλογερό ταπεραμέντο και την έμφυτη αισιοδοξία, που αγαπά να παίζει τόσο στη ζωή, όσο και στον τζόγο, καλό είναι να προτιμήσει παιχνίδια, που συνδυάζουν ευφυΐα, φαντασία και τόλμη.
Για την ΠΑΡΘΕΝΟ, με τη λογική και την ευφυΐα που τη διακρίνει, αλλά και τον ορθολογισμό, που την κάνει να μην παραπιστεύει στην τύχη, καλό είναι να παίξει σε οικογενειακό κύκλο και με μικρό τσιπ.
Για το ΖΥΓΟ, που παρά την τετράγωνη λογική του, αντιμετωπίζει το χρήμα, κάπως συναισθηματικά, αλλά και τον τζόγο με πάθος, καλό είναι, αν αρχίσει να χάνει από νωρίς, να εγκαταλείψει τις προσπάθειες, αλλιώς θα… κλάψει πικρά, την επομένη.
Για το ΣΚΟΡΠΙΟ, τον κρυφά παθιασμένο με ότι καταπιάνεται ή τον ενδιαφέρει, το να χάσει ισούται με απώλεια του γοήτρου του. Έχει όμως διαίσθηση και σιγουριά για αυτήν κι έτσι μπορεί να δοκιμάσει σε όποιο τυχερό παιχνίδι αρέσκεται, αρκεί να μη φθάσει στην υπερβολή, θετικά ή αρνητικά.
Για τον ΤΟΞΟΤΗ, εξίσου παρορμητικό και φλογερό, όπως όλα τα ζώδια της φωτιάς, καλό είναι να έχει από πριν αποφασίσει το ποσόν που θα διαθέσει για τυχερά παίγνια και να κρατήσει χαμηλούς τόνους, ακόμη κι αν χάνει…
Για τον ΑΙΓΟΚΕΡΩ, δε χρειάζεται νομίζω, να του δώσουμε κάποια συμβουλή γιατί είναι τόσο ορθολογιστής, αλλά άλλο τόσο οικονόμος που σίγουρα θα το σκεφθεί πολύ σοβαρά, το αν θα παίξει, με ποιους και με ποιο ποσό!
Για τον ΥΔΡΟΧΟΟ, που όλα για αυτόν είναι παιχνίδι, ακόμη κι η ίδια η ζωή, το να παίξει είναι κάτι που τον ευχαριστεί, όποια κι αν είναι η έκβαση του παιχνιδιού για τον ίδιο. Χάσει, κερδίσει θα είναι ευχαριστημένος και θα το διασκεδάσει.
Για τους ΙΧΘΥΕΣ, είναι δύσκολο να μην πληγωθούν, αν τελικά μετά το πέρας του παιχνιδιού, όποιο κι αν είναι αυτό, ανήκουν στους χαμένους. Καλύτερο θα ήταν για το Ψαράκι να πάει για χορό και διασκέδαση, παρά να παίξει τυχερά παιχνίδια.

Όταν ξημερώσει με το καλό η μέρα της πρώτης του έτους, φίλοι μου, σκεφθείτε θετικά κι αισιόδοξα, οπλιστείτε με θάρρος κι αυτοπεποίθηση και αποφασίστε να βάλετε σε σειρά τις προτεραιότητές σας, σε συνδυασμό με τα θέλω σας και αρχίστε να ροκανίζετε παραγωγικά, για εσάς και το μέλλον σας, τον καινούριο χρόνο.

Με τις καλύτερες ευχές μας!

ΠΗΓΗ : www.oroskopio.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *