ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ : GOAL/GOAL – NO GOAL …

Ποιες είναι οι αποδόσεις που προσφέρονται και σε τι γκανιότα παίζεται;

Αναλόγως του μπουκμέικερ. Σαν γενικός κανόνας και επειδή υπάρχουν μόνο δύο διαθέσιμες επιλογές οι αποδόσεις είναι συχνά φαινομενικά ελκυστικές και συχνά σχετικά μοιρασμένες, σε στυλ 1,80 – 1,80, 1,90 – 1,90, 1,80 – 2,00, 2,10 – 1,70 κλπ. Ο λόγος για τον οποίο είναι σχετικά μοιρασμένες βρίσκεται στο ότι, γενικά, τα αμφίσκορα (γκολ/γκολ) βγαίνουν σε βάθος χρόνου περίπου τόσες φορές όσες και τα no goal – ελαφρώς περισσότερα τα no goal για την ακρίβεια – αναλόγως και του πρωταθλήματος βέβαια.
Όσον αφορά στη γκανιότα, κυμαίνεται από 5% μέχρι 12% στους σοβαρούς μπουκ, λίγο πάνω δηλαδή, κατά κανόνα, από ότι στο κλασσικό 1Χ2 και το over/under.

Ποια είναι η συχνότητα εμφάνισης του goal/goal και ποια του no goal;
Εξαρτάται από τη διοργάνωση προφανώς. Σε ένα ισορροπημένο προς θεαματικό πρωτάθλημα (πχ. Πρέμιερ Λιγκ) τα goal/goal είναι περίπου τόσα όσα και τα no goal στη διάρκεια της σεζόν (50,3% ήταν τα goal/goal πέρσι, 49,7% τα no goal). Σε ένα πιο «σφικτό» πρωτάθλημα (πχ. ελληνική Σούπερλιγκ) τα goal/goal εμφανίζονται σπανιότερα (43,5% πέρσι σε σύγκριση με το 56,5% του no goal).

Ποιο εμφανίζεται πιο συχνά, το γκολ/γκολ ή το όβερ;

Το over, με ανεπαίσθητη διαφορά πάντως. 53% των περσινών παιχνιδιών στην Πρέμιερ Λιγκ ήταν over, 50,3% ήταν goal/goal. 44% των αναμετρήσεων στην Σούπερλιγκ ήταν over, 43,5% ήταν goal/goal. Στην περσινή Μπουντεσλίγκα, 55% τα over, 55% και τα goal/goal.
Ανάλογη είναι και η σχέση μεταξύ no goal και under, ελαφρώς περισσότερα τα no goal.

Πότε πρέπει να προτιμούμε το goal/goal και πότε το over;

Τα goal/goal που δεν είναι over είναι μόνο τα ματς που τελειώνουν με σκορ 1-1. Κανένα άλλο σκορ δεν βγάζει goal/goal χωρίς να δίνει over ταυτόχρονα. Από την άλλη, τα over που δεν είναι goal/goal είναι όσα ματς τελειώνουν 3-0, 4-0, 5-0 κλπ. Επομένως – και δεδομένου πως οι αποδόσεις σε goal/goal και over είναι παραπλήσιες – θα πρέπει να προτιμούμε το goal/goal όταν εκτιμούμε πως η πιθανότητα για σκορ 1-1 είναι αυξημένη. Σε ματς δηλαδή μεταξύ όχι ιδιαίτερα αμυντικογενών ομάδων, οι οποίες θα συμβιβάζονταν με τον ένα βαθμό.
Με την ίδια λογική, θα πρέπει να προτιμάται το over – πάντα με δεδομένο πως οι αποδόσεις είναι παρόμοιες, για goal/goal και over – όταν κατά τη γνώμη μας οι πιθανότητες αθροιστικά για τελικό σκορ 3-0, 4-0, 5-0, 6-0 είναι μεγαλύτερες από ενδεχόμενο σκορ 1-1.
Για την ιστορία (και όχι μόνο), το 1-1 είναι στα περισσότερα πρωταθλήματα το σκορ που εμφανίζεται πιο συχνά (ποσοστό 10% -12%), μπροστά από τα 1-0, 2-1, 0-0 και 2-0.
Σε βάθος χρόνου, τα ματς που τελειώνουν με σκορ 1-1 είναι ακριβώς τόσα όσα αυτά που τελειώνουν με 3-0, 4-0, 5-0, 6-0 κλπ., αθροιστικά, εννοείται.
Με απλά λόγια, στο τέλος της σεζόν στην Πρέμιερ, για παράδειγμα, θα έχουμε 40 ματς με σκορ 1-1, 25 ματς με 3-0 (ή 0-3), μάξιμουμ 15 ματς με 4-0 (ή 0-4) και 3-4 ματς που θα τελειώσουν με 5-0, 6-0 (ή 0-5, 0-6). Μια η άλλη.

Πότε πρέπει να προτιμούμε το no goal από το under;

Η μοναδική περίπτωση στην οποία προκύπτει under χωρίς να προκύπτει no goal είναι αυτή στην οποία το ματς τελειώνει με σκορ 1-1 και πάλι! Σε κάθε άλλη περίπτωση (0-0, 1-0, 2-0, 0-1, 0-2) το ματς είναι under και ταυτόχρονα no goal, ότι και να επιλέξουμε θα κερδίσουμε. Επομένως, η σύγκριση γίνεται και πάλι μεταξύ των πιθανοτήτων του σκορ 1-1 και των αθροιστικών πιθανοτήτων των σκορ 3-0, 4-0, 5-0 κλπ. και τελικά το under θα πρέπει να προτιμάται έναντι του no goal όταν εκτιμούμε πως η πιθανότητα για σκορ 1-1 είναι μεγαλύτερη από την πιθανότητα του 3-0, 4-0, 5-0, 6-0 αθροιστικά.

Τελικά, συμφέρει σαν στοιχηματική επιλογή ή είναι ένα ακόμα «τρικ» των μπουκ;

Όπως όλα τα ειδικά στοιχήματα, έτσι και αυτό παίζεται με γκανιότα ελαφρώς «τσιμπημένη». Δεν μπαίνει στην κατηγορία «καρμανιόλα» όπως το ημίχρονο – τελικό ή (πολύ περισσότερο) το «πρώτος σκόρερ» ή το «λεπτό του πρώτου γκολ» κλπ. αλλά από τη στιγμή που παίζεται κατά κανόνα με γκανιότα 2%-4% μεγαλύτερη από το 1Χ2 και το under/over, θα πρέπει να συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι για να το προτιμήσει κανείς. Ή, να έχει απόλυτα ξεκάθαρη εικόνα των εκάστοτε αντιπάλων και του υπό εξέταση ματς. Τόσο ξεκάθαρη ώστε να μπορεί να υπολογίσει με σχετική ακρίβεια πόσο πιθανό είναι το σκορ 1-1 ας πούμε, πόσο πιθανό το 1-0 και ούτω καθεξής.

 

Ότι γράφεται είναι αυτό που προκύπτει από τις όποιες γενικότερες γνώσεις περί πιθανοτήτων, αποδόσεων, στατιστικών δεδομένων και …λογικής. Επομένως, κάθε ένσταση είναι σεβαστή.

 

Πηγή: Εφημερίδα MatchMoney

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *