WRC 2011 – ΡΑΛΙ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ

 

 

Μετά από απουσία ενός έτους επιστροφή στα ελληνικά χώματα. Για το δυσκολότερο, το σκληρότερο, και – εν τέλει –  τον καλύτερο αγώνα  του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι. 

Δύσκολοι  καιροί, και ένας λόγος παραπάνω να το φωνάζουμε χωρίς δισταγμό. Ο καθείς με τα όπλα του άλλωστε. Και εν μέσω "πολέμου" θα πάρουμε βουνά και λαγκάδια για τις δόσεις μας. Όχι από αυτές του ΔΝΤ που μαυρίζουν το μέλλον, αλλά από τις άλλες, τις πιο καθαρές (αν και χωμάτινες), τις πιο διαυγείς (αν και σκονισμένες) τις ανώδυνες (άντε  το πολύ-πολύ να σε πάρει κάποια πέτρα αδέσποτη).
 

alt

 

 

Ράλι Ακρόπολις 2011, στη μέση ακριβώς της αγωνιστικής χρονιάς. Μιας χρονιάς μου τα έχει όλα, ανταγωνισμό ανάμεσα σε παλιούς και νέους, θέαμα λόγω και νέων κανονισμών, καινούριους παίκτες (Mini σήμερα και VW από το 2013).

Τί έχουμε δει;  Τον παλιό (Loeb) να τα βρίσκει σκούρα από τα "πίτσι" που τον αμφισβητούν (Ogier), αλλά να δίνει μαθήματα (Αργεντινή, Σαρδηνία) που υπενθυμίζουν σε όλους το πώς απέκτησε τα γαλόνια του τόσα χρόνια.

Από την άλλη, μια επιτέλους ισάξια σε επιδόσεις ford, με δύο φινλανδούς οδηγούς να δείχνουν σαστισμένοι από τον εμφύλιο πόλεμο που συμβαίνει στη citroen και να ετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους. Hirvonen από τα παλιά και Latvala από το μέλλον, περιμένουν αγχωμένοι το "δικό τους Ακρόπολις", έναν αγώνα στον οποίο η ford έχει εκπληκτική παράδοση.
Προσθέτουμε τον "ή ταν ή επί τας" Petter Solberg που κόντρα σε ατυχίες και οικονομικές δυσκολίες, αναζητά μια νίκη απέναντι στους έχοντες των εργοστασίων. Στο Ακρόπολις είναι η μοναδική του ευκαιρία, αφού εδώ μετράνε η εμπειρία, το μυαλό και όχι απαραίτητα η ταχύτητα.

Από τις λοιπές συμμετοχές, ξεχωρίζουν, ο ταλαντούχος Ostberg, ο iceman Raikkonen και ο νεαρός ρώσος Novikov που το 2009 ήταν χαρμα ιδέσθαι. Τέλος, το ελληνικό πλήρωμα των Αθανασσουλα-Ζακχαιου που με πολύ κόπο συγκέντρωσε το μπάτζετ για ένα wrc car, θα έχει όλα τα ελληνικά μάτια πάνω του και βέβαια το χειροκρότημα όλων.

 

alt

 

 

Ο αγώνας


57ο Ράλι Ακρόπολις και  στο μέσο ακριβώς μιας απρόβλεπτης αγωνιστικής χρονιάς, με ανεβασμένο στα ύψη το ενδιαφέρον, δίνεται η ευκαιρία στους Έλληνες θεατές να δουν από απόσταση αναπνοής τους κορυφαίους, παντός καιρού και εδάφους, οδηγούς στον κόσμο.

Κέντρο του αγώνα είναι και φέτος το φιλόξενο Λουτράκι και οι Ειδικές Διαδρομές  λαμβάνουν χώρα, από την περιοχή της Λαμίας (η αγαπημένη από τα παλιά Ε.Δ. Ελευθεροχώρι), εως την ορεινή Κορινθία ( οι ποικιλόμορφες Ε.Δ. 2ης ημέρας).  Ανάμεσά τους, η τεράστια "Ελάτεια" (39 χλμ.), η δημοφιλής τα τελευταία χρόνια "Θήβα" και οι κλασσικές ειδικές στα Γεράνεια όρη πάνω από το Λουτράκι, που μπορεί να κρίνουν και την έκβαση του αγώνα.

Δώρο – έκπληξη η νυχτερινή Ειδική Διαδρομή του Σαββάτου, κάτι που έχει να γίνει πολλά χρόνια.
Επίσης τελείωμα του αγώνα, την Κυριακή το απόγευμα με την "power stage", δηλαδή μία Ειδική Διαδρομή στην οποία οι 3 πρώτοι κερδίζουν ξεχωριστά 3, 2 και 1 βαθμούς. Μια ιδέα που λειτούργησε πολύ καλά και στους 6  μέχρι στιγμής αγώνες του 2011 και μας έδωσε την ευκαιρία να απολαύσουμε "flat out" υπερθέαμα.

{youtube}PmsZD668Le8{/youtube}   

{youtube}vwc5JRcS7QI{/youtube}Η εκίνηση του αγώνα, είναι το απόγευμα της Πέμπτης 16 Ιουνίου, κλασσικά κάτω από την Ακρόπολη.

Αναλυτικά, όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τους θεατές υπάρχουν στη  σελίδα του αγώνα  που είναι πιο πλήρης από ποτέ:

Ειδικές Διαδρομές


Ωράριο


Συμμετοχές

 

 

alt

 

 

 

Εκτίμηση


Τα δεδομένα της τελευταίας – κυριολεκτικά – ώρας, μιλάνε για πολύ βροχή στα μέρη του αγώνα. Αυτό θα "μαλακώσει" ορισμένες Ε.Δ. , όμως σε μερικές θα αποκαλύψει τον .. άλλο εαυτό του Ακρόπολις, που περιλαμβάνει πέτρες, βράχια και νερωφαγώματα, οπότε ίσως μιλάμε για έναν πολύ σκληρό αγώνα εαν δεν γίνει εφικτό να βελτιωθούν οι δρόμοι.
Άρα έχουμε έναν επιπολέον λόγο να πάμε αρχικά με την αποδεδειγμένα αξιόπιστη στα Ακρόπολις, ford, που έχει βρει το μαγικό φίλτρο για τον εθνικό μας αγώνα. (7 νίκες στα 10 τελευταία χρόνια).
Hirvonen και Latvala λοιπόν είναι οι λογικές μας επιλογές.

Όμως η προσωπική επιλογή, θα είναι αυτή της καρδιάς, συν  .. λίγη λογική. Petter Solberg. Θα είναι "σίγουρα" στο βάθρο εαν αποφύγει τις ατυχίες. Έχει μεγάλη πείρα και ίσως το φετινό Ακρόπολις του ταιριάζει περισσότερο από ό,τι στους αντιπάλους του. Ξέρει και ο ίδιος ότι ο αγώνας απαιτεί μυαλό περισσότερο από ό,τι ταχύτητα. Τα έχει και τα δύο, έχει και αυτό το πείσμα που τον κάνει αγαπητό σε όλους μας, έχει εντέλει και τις ευχές όλων.  
Αιρετική (και προσωπική) επιλογή, αλλά τον ποντάρω και ξαμολιέμαι στα βουνά να τον υποστηρίξω.


Τα λέμε .. εκεί έξω..
 

 

 

 

alt

 

alt

 

 

alt

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *