WRC – Ράλι Νορβηγίας

 

Λευκή Συμφωνία

Για πολλά χρόνια η κλασσική παγωμένη δοκιμασία του πρωταθλήματος ήταν αποκλειστικά το ράλι Σουηδίας. Το 2007 όμως προστέθηκε και ένας δεύτερος χιονάτος αγώνας, αυτός της Νορβηγίας, ο οποίος έδωσε στους κορυφαίους οδηγούς μια ακόμη ευκαιρία να δείξουν το ταλέντο τους οδηγώντας σε απίθανες γωνίες τα αυτοκίνητα, πάνω σε καλυμμένους με χιόνι και πάγο δρόμους. Φέτος μάλιστα αποτελεί και το μοναδικό αγώνα σε τέτοιου είδους συνθήκες.

 

 

Σε σχέση με τον καταξιωμένο αγώνα στη γειτονική Σουηδία που ήταν ένας από τους γρηγορότερους του πρωταθλήματος, αυτός της Νορβηγίας έχει το δικό του χαρακτήρα. Αποτελείται από ειδικές διαδρομές πιο αργές και τεχνικές, με περισσότερες στροφές και υψομετρικές διαφορές, μια δοκιμασία υψηλής τεχνικής, στην οποία τα αυτοκίνητα μοιάζουν περισσότερο να χορεύουν ρυθμικά καθώς περνούν με το πλάι από στροφή σε στροφή.

 

 

Φορώντας λάστιχα με καρφιά, ειδικά κατασκευασμένα γι’ αυτές τις συνθήκες όσο και να ακούγεται αντιφατικό, ο πάγος και το χιόνι είναι από τις πιο ευχάριστες επιφάνειες για αγωνιστική οδήγηση, αφού σύμφωνα με τα λεγόμενα των πρωταγωνιστών, προσφέρουν συνθήκες σταθερής εντός της στροφής πρόσφυσης παρόμοιες με πολύ καλό χώμα.

395879921_1ca2fa05df

 

Είναι προφανές ότι ένας τέτοιος αγώνας είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των Σκανδιναβών οδηγών, που ο θρύλος αναφέρει ότι πρώτα μαθαίνουν να οδηγούν και μετά να περπατούν, διαμορφώνοντας έτσι με τα χρόνια μια μεγάλη παράδοση από σπουδαίους εικονοκλάστες της αγωνιστικής οδηγικής τέχνης.

 

{youtube}nBq_Jw9J7Zk&feature=related{/youtube}

 

Πρωτοπόροι στην τέχνη του βολάν, πορευθέντες μαθητεύσανε πάντα τα έθνη, αναπτύσσοντας και διαδίδοντας, παγκοσμίως αποδεκτές σήμερα τεχνικές όπως το, με το αριστερό κάτω σκέλος φρενάρισμα και το περίφημο “scandinavian flick”, ως άμεσο αποτέλεσμά του.

 

{youtube}hwqmZFhI0co{/youtube}

 
Τί θα δούμε..
 
Στο μοναδικό αγώνα που έχει διεξαχθεί, το 2007, νικητές ήταν οι Hirvonen / Lehtinen με ford που άφησαν πίσω τους καθαρά τους πάντες. Όπως σε κάθε αγώνα σε χιονισμένη επιφάνεια τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος ξεκάθαρο φαβορί θα είναι τα σκανδιναβικά πληρώματα. Ακόμα και ο αλάνθαστος Loeb (ο μοναδικός μη σκανδιναβός που έχει κατακτήσει νίκη σε τέτοιες συνθήκες, στη Σουηδία το 2004), το 2007 είχε στη Νορβηγία μία από τις ελάχιστες εξόδους του και γενικά δε πολυσυμπαθεί τις χιονισμένες επιφάνειες.
174-45d4c85bc7acc
Αντίθετα,στη ford με τα δύο φινλανδικά πληρώματα στην πρώτη ομάδα, ξέρουν πως αν θέλουν να διεκδικήσουν τα δύο πρωταθλήματα, στον αγώνα της Νορβηγιας έχουν τη μεγάλη ευκαιρία για το 1-2. Ταυτόχρονα, οι ικανότατοι οδηγοί της δευτερης ομάδας είναι σε θέση να κόψουν βαθμούς από τα citroen.
Αξίζει να πούμε ότι θα ξαναδούμε και τον Peter Solberg, ο οποίος οδηγώντας πλέον το citroen xsara 2006 της νέας του ιδιόκτητης αγωνιστικής ομάδας με συνοδηγό πάντα τον Phil Mills, θα δώσει το παρών στον αγώνα της πατρίδας του και σίγουρα θα τα δώσει όλα μπροστά στους συμπατριώτες του, με λίγες ωστόσο ελπίδες για μια θέση στο βάθρο.
090205_ps
Όσο για στοιχηματισμό, η Νορβηγία είναι από τους λίγους αγώνες που αξίζει να φορτσάρουμε, αφού υπάρχουν δεδομένα που μας οδηγούν σε ξεκάθαρο αποτέλεσμα.
ford λοιπόν για νίκη.
Αλλά Hirvonen ή Latvala?
Με δεδομένη την ικανότητα και των 2 τους σε αυτό τον αγώνα, είναι πιθανό (εάν μείνουν μακρυά από προβλήματα), το 1-2.
Βλέποντας πως ο Latvala είναι χωρίς βαθμούς από την Ιρλανδία, είναι πολύ πιθανό να ξαναδούμε μια "χαριτωμένη" ρύθμιση αποτελέσματος που θα φέρει ανώδυνα τον Hirvonen στην πρώτη θέση. Λογικό σενάριο (και το πιθανότερο) που προσφέρει απόδοση 2.50, με απλή κάλυψη στον Latvala με 9,00.
 
Όμως αυτό ακριβώς το φοβερό 9,00 στον Latvala με υποχρεώνει (προσωπικά) ως παίκτη να πάω κόντρα στο λογικό σενάριο και θεωρώντας τον νεαρό ο,τι γρηγορότερο στα ίσια (και εντός δρόμου), θα επιλέξω το – με λιγότερες πιθανότητες – 2ο σενάριο. Νίκη Latvala στο 9,00 και πλήρη κάλυψη από Hirvonen στο 2.5. Ολίγον "ρομαντικό ποντάρισμα", αλλά..
Για την έκπληξη, ελάχιστα και Normal 0 προαιρετικά Henning Solberg στο 17,00 και για τριάδα Urmo Aava στο 9,00
Αξία έχουν τα head-to-head:
Sébastien Loeb – Jari-Matti Latvala : 2 – 2.10
Sébastien Loeb – Mikko Hirvonen : 2 – 1.85
Daniel Sordo – Henning Solberg : 2 – 1.75
Urmo Aava – Evgeny Novikov : 1 – 1.65
Πέρα από αυτά αξίζει να παρακολουθήσετε έναν από τους πιο ιδιέταιρους και εντυπωσιακούς αγώνες της χρονιάς
www.wrc.com
marcus_2

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *